DruštvoIzbor UrednikaPolitika

Zukorlić krši zakone da bi akreditovao svoj univerzitet!

Poslanik i predsednik Odobra za obrazovanje Muamer Zukorlić rekao je da je novi Zakon o visokom obrazovanju omogućio da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru dobije akreditaciju. Inače, ovaj Univerzitet godinama unazad nema akreditaciju, a nadležne institucije navode da u procesu akreditacije nikada nije dobio pozitivnu ocenu.

Muamer Zukorlić gostujući na TV N1 reako je da nije istina da je univerzitet nepriznat, već da nije akreditovan, dodajući da su to potpuno različite stvari.

“Kad se kaže nepriznat znači ilegalan, ako se kaže neakreditovan to znači da je u procesu akreditacije. “ kaže Zukorlić.

On objašnjava da nije ni vlasnik ni suvlasnik već osnivač, ističući da nema nikakvu ulogu na Internacionalnom univerzitetu.

Govoreći o procesu akreditacije, Zukorlić je rekao da je Komisija imala različite motive da univerzitetu ne dodeli akreditaciju. Jedni su inspirisani nacionalno, drugi interesno, navodi Zukorlić i kaže da ih je novi zakon “razvlastio”, rekavši da su koristili stari zakon da sačuvaju svoje pozicije.

Takođe kaže da razlozi, navedeni za nedodeljivanje akreditacije, nisu tačni.

On je komisiju za akreditacije ocenio kao “oligarhijski organizovanu grupu”.

Podsetimo, Nacionalni savet i Komisija za akreditaciju već godinama odbijaju da Univerzitet u Novom Pazaru dobije akreditacije.

Kako se navodi, najvažniji argument zbog koga fakulteti u Novom Pazaru nisu, ni u drugostepenom postupku, dobili akreditaciju jeste – loš nastavni kadar.

Od članova Saveta moglo se čuti da je veliki problem to što je Univerzitet u Novom Pazaru, iako bez akreditacije, sam sebi proizveo kadrove, pa je gotovo polovina predavača upravo tu doktorirala.

Čulo se tumačenje da programi ne mogu da budu akreditovani na osnovu njihove profesure, zato što doktorat mora da bude stečen na akreditovanom studijskom programu, što fakultet koji je osnovao Zukorlić nije do današnjeg dana.

Krajem septembra ove godine donet je novi Zakon o visokom obrazovanju, a prilikom rasprave o njemu poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov je rekla da ovaj zakon služi isključivo tome da “oni univerziteti koji 15 godina ne mogu da se akredituju dobiju akreditaciju”.

Izvor: (insajder.net)

Comments

comments