Politika

Albanija i “Kosovo” nastavljaju ujedinjenje – Srbija ćuti

Kosovo i Albanija nastavljaju proces „tihog ujedinjenja“, a to ujedinjenje može biti znatno ubrzano ukoliko se u skorije vreme, odnosno do kraja godine, ne pronađe rešenje za kosovski problem.

To kažu za Danas nezvanično diplomate, komentarišući najavu šefa albanske diplomatije Genta Cakaja da će Albanija i Kosovo ubrzo formirati zajednička diplomatska predstavništva i da će Tirana formirati „posebno odeljenje“ koje će raditi na jačanju međunarodne pozicije Kosova.

Naši izvori napominju da su i Albanija i kosovski zvaničnici, predvođeni premijerom Ramušem Haradinajem, „već mesecima unazad“ izrazito nezadovoljni ponašanjem zvaničnog Brisela, i, čak, sumnjaju da će se „Kosovo i Albanija ikada pridružiti Evropskoj uniji“. „Albanski premijer Edi Rama, kao i Haradinaj, ne kriju da žele što veću integraciju Kosova i Albanije, i neretko se u poslednje vreme oživljava retorika o velikoj Albaniji“, navode sagovornici Danasa.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nije želeo juče da odgovori na naše pitanje da li će zvanični Beograd reagovati na najave iz Tirane, a ni od saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića nismo uspeli da dobijemo odgovor da li će Vučić na predstojećem sastanku „zapadnobalkanske šestorke“ u Berlinu osuditi takvu retoriku albanskog ministra Cakaja.

Edi Rama je, podsetimo, u novembru 2018. posle zajedničke sednice kosovske i albanske vlade u Peći poručio da će „Albanija i Kosovo ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla“, a 1. januara 2019. na graničnim prelazima između Albanije i Kosova uspostavljena je zajednička kontrola.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova ne isključuju ni mogućnost „nasilnog pripajanja Kosova Albaniji“, ukoliko kosovski konflikt ostane „zamrznut“, a najnoviju poruku albanskog ministra spoljnih poslova, inače rođenog na Kosovu, vide i kao „direktan odgovor zvanične Tirane na diplomatsku ofanzivu srpskih vlasti“.

„Srpske vlasti, predvođene predsednikom države Vučićem i šefom diplomatije Dačićem, ne kriju da lobiraju kod mnogih država za povlačenje priznanja Kosova, a sada je Albanija odgovorila na tu njihovu inicijativu, obelodanivši da će raditi još predanije na promociji pozicije Kosova“, objašnjavaju diplomate.

O krajnje zaoštrenim odnosima kosovskog premijera sa briselskom administracijom govori i ponovljena kritika Haradinaja na račun visoke predstavnice EU i posrednice u dijalogu Beograda i Prištine Federike Mogerini. Haradinaj je za prištinske medije juče izjavio da je Mogerini „nanela mnogo štete Uniji i Balkanu“.

– Federika Mogerini nas je gotovo vratila u prošlost. Umesto da se fokusira na priznanje nezavisnosti Kosova, pokrenula je temu razmene teritorija. Ne verujem da bi trebalo da očekujemo rešenje… Vlada Kosova posvećena je evroatlantskim integracijama, regionalnoj saradnji i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, rekao je predsednik kosovske vlade.

Haradinaj je ocenio da predstojeći sastanak lidera „zapadnobalkanske šestorke“ u Berlinu predstavlja „najbolji način komunikacije između zemalja regiona“, ali da na tom samitu neće biti ukinuta taksa od sto odsto koje je njegova vlada uvela na robu iz Srbije i BiH.

(Izvor: Danas.r, Nezavisni.rs)

Comments

comments