Politika

Ćuta: Vučić i Rio Tinto su ista firma, nema odustajanja od protesta

Predstavnici ekoloških udruženja najavili su danas da neće odustati od protesta zbog izgradnje rudnika litijuma nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da projekat Jadar neće biti povučen.

Vučić je ranije danas izjavio da projekat Jadar neće biti povučen iako su to tražili „pojedini opozicioni političari“.

Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je za agenciju Beta da je ta izjava predsednika dokaz da su Vučić i kompanija Rio Tinto „ista firma“ i da će protesti da se nastave sve dok se projekat Jadar ne izbriše.

„Rio Tinto je našao pogrešnu ekipu za pregovore, jer Vučić nije nadležan za to. Narod neće taj projekat, tako da nadležni treba da izaberu ili će imati opštu pobunu ili će stati na stranu naroda i završiti sa Rio Tintom i svim tim ostalim firmama koje ugrožavaju Srbiju“, kazao je Jovanović. Potpredsednik udruženja „Ne davimo Jadar“ Zlatko Kokanović kazao je da ni to udruženje neće prestati da protestuje protiv tog projekta.

“Mi smo ovde mnogo duže nego projekat Jadar. Moraju da nas pobiju, jer se mi odavde nećemo pomeriti”, kazao je Kokanović za Betu. Dragan Simović iz Srednje Dobrinje kod Požege takođe je rekao da će narod izlaziti na proteste sve dok se Rio Tinto ne bude povukao.

Generalna direktorka Rio Sava eksplorejšen (Rio Sava Exploration) Vesna Prodanović rekla je 23. decembra da ta kompanija planira da zastane s projektom Jadar i da pozove na javni dijalog kako bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta. Ona je u intervjuu agenciji Beta kazala da se projekat Jadar planira u predviđenim zakonskim okvirima, ali da se neće preduzimati nijedan korak koji može dodatno da zabrine stanovnike. Prodanović je kazala da je za razvoj projekta Jadar do sada opredeljeno 450 miliona američkih dolara od planiranih 2,4 milijarde dolara.

Comments

comments