Uncategorized

Kon: Ne očekujem velike promene na Kriznom štabu, nosite maske i na otvorenom

Međunarodni dan pripremljenosti za epidemije obeležava se 27. decembra. Tim povodom Predrag Kon rekao je za RTS da je globalni odgovor apsolutno neophodan, prisustvo koronavirusa bilo gde na planeti obezbeđuje njegov opstanak, njegove mutacije i vraćanje. Zato SZO i insistira na masovnoj imunizaciji čitavog sveta ravnomerno. Kon kaže da ne očekuje dramatične promene na sednici Kriznog štaba, koja će biti održana sutra.

Niko nije bio spreman za pandemiju koja je pre dve godine zadesila planetu, i sve promenila, usporila, preokrenula, ugrozila. Preko noći se nabavljala zaštitna oprema, respiratori, lekovi, iščekivala, se pa kupovala i vakcina, piše RTS.

Zato su Ujedinjene nacije prošle godine odlučile da 27. decembar bude Međunarodni dan pripremljenosti za epidemije.

Upitan šta će doneti nova sednica Kriznog štaba, imajući u vidu da su prvi slučajevi omikrona registrovani u našoj zemlji, Kon navodi da “dramatične promene zaista ne očekuje”.

“Ono što očekujem u ovoj situaciji jeste da se poštuju mere koje su na snazi. Koncerte na trgovima, a što je planirano, ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram. Moram da kažem, rizik je neuporedivo veći za one koji idu a nisu vakcinisani, zaštićeni ili preboleli, ako nisu primili treću dozu, postoji rizik. Nosite maske, bez obzira na to što na otvorenom nije obavezno. Virus se neuporedivo brže prenosi, četvorostruko brže za nedelju dana”, istakao je Kon.

On kaže da nije očekivao da će pri kraju 2021. biti ovakav intenzitet pandemije.

“Međutim, činjenica je da treba tu ubaciti sve ono što je razvoj doneo, i tehnologiju, i brze komunikacije, brzo reagovanje na nivou sveta, brzo dolaženje do vakcine, u smislu da je razvoj odranije korišćen, pa se brže došlo do vakcine. Sve to je razvuklo epidemiju, posledica toga je značajno manja smrtnost, a s druge strane i natezanje, produžavanje ove situacije”, navodi Kon.

Na pitanje da li ovo sve ovako dugo traje zato što nema neophodnog jedinstva i ujednačene strategije zemalja u borbi protiv pandemije, Kon ističe da je globalni odgovor apsolutno neophodan, “prisustvo virusa bilo gde na planeti obezbeđuje njegov opstanak, njegove mutacije, i vraćanje. To je suština. Zato SZO i insistira na masovnoj imunizaciji čitavog sveta ravnomerno”.

Upitan da prokomentariše što globalno nisu priznate sve vakcine u svim zemljama, Kon kaže da svaka zemlja ima regulatorna tela bilo da su u zemlji, bilo da se oslanjaju na neko regulatorno telo, kao Evropska medicinska agencija.

“Mi imamo domaću Agenciju za lekove, vrlo smo visoko razvijeni po tom pitanju, što je nama obezbedilo registrovanu i rusku i kinesku vakcinu, i ostale, samostalni smo, i to je sa naše strane dobro planiranje po meni”, smatra Kon.

Dodaje da “s druge strane, nije bilo očekivano da u međunarodnim razmerama vakcine koje priznaju zemlje koje su članice UN i SZO neće priznati druge zemlje, to se desilo – moglo je da se pretpostavi, ali do sada ovakvih iskustava nije bilo”.

Na pitanje koliko je važno imati određenu strategiju u borbi protiv virusa, Kon navodi da ne postoji događaj u toku čitave pandemije o kom se nije promišljalo još 2006, uključujući politička previranja, potencijalni kriminal, zloupotrebe.

“Uglavnom su svi zakoni o vanrednim situacijama vezani za Ministarstvo unutrašnjih poslova, tako i kod nas, to nije profunkcionisalo u toku ove pandemije, što samo pokazuje da nije dovoljno uvežbano, vežbanje i pripremanje, vežbanje na stolu ili na terenu – takve pripreme su neopohodne, inače ljudi ne znaju da se sve ovo što smo doživeli zaista može očekivati na samom početku prirodne katastrofe, ovo jeste prirodna katastrofa iako nema razaranja kao u zemljotresima, poplavama”, upozorava Kon.

Comments

comments