Politika

Ana Brnabić odbija da objasni poreklo aviona

Na pitanje novinara Insajdera da li je samo slučajnost to što je Vlada Srbije nabavila avion od kupca Galenike, farmaceutske kompanije EMS iz Brazila, premijerka Ana Brnabić je navela da ne može ništa da kaže jer je to tajna iz bezbednosnih razloga, kao i u svim drugim zemljama. Na isti način je odgovorila na pitanje da li je Vlada Srbije avion platila ili dobila na poklon od kompanije EMS.

„Ja sam rekla da je to strogo poverljiva nabavka i bilo šta drugo da kažem ja bih kršila zakon“, glasio je odgovor Ane Brnabić na sva pitanja koja se tiču nabavke aviona za Vladu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA DEONICA AUTO PUTA I NOVA PLJAČKA: EVO ZA KOLIKO POSKUPLJUJE PUTARINA

Prema istraživanju Insajdera, godinu dana posle privatizacije Galenike, avio-služba Vlade Srbije postala je vlasnik aviona, koji je prethodno bio u vlasništvu farmaceutske kompanije EMS.

Cena i detalji ovog ugovora nisu poznati.

Loading…

Vlada Srbije ni nakon mesec dana nije odgovorila na zahtev novinara Insajdera da nam dostave ugovor o nabavci aviona. Na dodatni zahtev da nam, ako već ne možemo da dobijemo ugovor, odgovore na pitanje da li je avion plaćen ili je reč o poklonu – nismo dobili nikakav odgovor.

Zato smo informacije o nabavci aviona Vlade pokušali da dobijemo od predsednice Vlade na konferenciji za novinare Vlade Srbije i Nacionalne organizacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

“To nije avion Aleksandra Vučića ili Ane Brnabić, avion će ostati u vlasništvu Vlade Srbije”, rekla je Ana Brnabić odgovarajući na pitanje da li je slučajnost to što je Vlada nabavila avion baš od kupca Galenike.

Na ponovljeno pitanje da li je Vlada platila ili dobila avion, Brnabić je rekla da su svi detalji te nabavke strogo poverljivi i da o njima ne može da govori da ne bi prekršila zakon.

Da je Vlada Srbije nabavila novi avion, prvo je 2018. godine objavio specijalizovani avio-portal Tango Six. Mediji su izveštavali o tome da Vlada ima novi avion za potrebe državnih službenika, ali se u izveštajima koriste formulacije da je avion “nabavljen”, “kupljen”, “dobijen”. Zvanično nije saopšteno ništa.

PROČITAJTE JOŠ: KAD NEMA SNS-A NA VLASTI: 14 NOVIH INVESTICIJA I SAVREMENA SAOBRAĆAJNICA

Pretragom svetske internet baze aviona vidi se da je poslovni avion Embraer Legacy 600 upisan kao vlasništvo Vlade Srbije na čijem je čelu Ana Brnabić – oktobra 2018, godinu dana nakon privatizacije Galenike.

Pre toga kao vlasnik tog aviona bila je upisana farmaceutska kompanija EMS iz Brazila, koja je u javnosti i predstavljena kao kupac Galenike.

Međutim, istraživanje Insajdera pokazalo je da iza kupca Galenike stoji mreža od čak 13 povezanih firmi i fondova, a na vrhu vlasničke piramide nalazi se porodica Sančez iz Brazila, čija je EMS samo jedna od firmi.

EMS jeste velika farmaceutska kompanija iz Brazila, ali u vlasništvu Galenike, prema istraživanju Insajdera, ima udeo od samo 27 odsto. I sa ovim udelom u vlasništvu ispunjen je uslov na tenderu za prodaju srpske fabrike lekova. Jedan od uslova bio je da kupac ima vezu od najmanje 25 odsto sa velikom farmaceutskom kompanijom.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE DNO: MIŠA VACIĆ PREUZEO VLAST U VRANJU!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments