Politika

BG vlasti planiraju da u IZBORNOJ NOĆI SRUŠE Stari savski most?!

Nakon nezakonitog, noćnog rušenja objekata u Savamali, koje nije rasvetljeno još od aprila 2016. godine, opravdana je bojazan da bi i most koji aktuelna vlast doživljava kao smetnju realizaciji projekta „Beograd na vodi“ mogao biti meta fantomskog rušenja.

Ukratko, to je poruka pokreta Dosta je bilo, koji je pozvao policiju da odmah počne s neprekidnim obezbeđenjem Starog savskog mosta, a pojačano tokom izborne noći u glavnom gradu, stoji na njihovom sajtu.

Siniša Mali je 23. januara potpisao ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP i predstavio izgled novog mosta koji će biti izgrađen na mestu Starog savskog. Predstavnici udruženja arhitekata Srbije ocenili su da ideja da se sruši Stari savski most pa na njegovom mestu napravi novi nije dobra, dok stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta upozoravaju da bi rušenje mosta moglo izazvati saobraćajni haos.

U izbornoj noći 24. aprila 2016. godine došlo je do nezakonitog rušenja objekata u Savamali, a policija nije reagovala na pozive građana.

Stari savski most je sagrađen tokom Drugog svetskog rata 1942, jer je do tada jedini most preko reke Save (Most kralja Aleksandra) bio srušen. Most je od miniranja 20. oktobra 1944. godine spasio beogradski učitelj Miladin Zarić.

Za vreme rata nacistički vojnici su most zvali Most princa Eugena, a nakon rata ga je lokalno stanovništvo zvalo Nemački most. Vremenom su se oba naziva prestala koristiti.

Tramvajske šine na mostu su postavljene 1984. u sklopu izgradnje tramvajske pruge do Bloka 45 na Novom Beogradu. Most je više puta rekonstruisan, a poslednji put 2007.godine.

(izvor: dostajebilo.rs)

Comments

comments