DruštvoPolitika

BIZARNO: Firma dala otkaz mrtvom radniku

Neverovatan potez napravilo je poslovodstvo preduzeća “Putevi Užice”. Radnik O. T. iz Užica, koji je dvadesetak godina radio u ovoj firmi i koji se, najverovatnije, utopio letos u blizini ruskog grada Sočija, gde ga je ta firma uputila na gradilište, a čiji posmrtni ostaci još uvek nisu pronađeni, dobio je otkaz u toj firmi.

U rešenju, koje je 16. novembra ove godine potpisao generalni direktor Leko Korićanac, navedeno je da se sa navedenim radnikom raskida radni odnos zbog njegovog “neopravdanog odsustva sa radnog mesta”. Njega je 22. juna ove godine, radi obavljanja poslova bravara, ta firma uputila na gradilište u ruski grad Soči, na obali Crnog mora.

– Na osnovu izveštaja službi iz Rusije, imenovani je 30. jula 2017. godine (slobodni dan) napustio prostorije stanovanja i u popodnevnim satima, po izjavi radnika D. L. zajedno su otišli na kupanje u mesto Galavinka, 20 kilometara od grada Sočija”, navedeno je u rešenju o otkazu.

– S obzirom na to da do 16. novembra 2017. godine poslodavac nema nikakve zvanične informacije o njegovom opravdanju izostanka s posla od 31. jula 2017. godine, kada je trebalo da bude na poslu, izuzev nepotvrđenih informacija da je isti nastradao u moru 30. jula ove godine, stekli su se uslovi da se imenovanom otkaže ugovor o radu, zbog neopravdanog odsustva sa rada za navedeni period od 31. jula do 16. novembra 2017. godine, doslovno piše u rešenju, koje je dostavljeno porodici nastradalog radnika, uz pravnu pouku da se protiv tog rešenja može podneti tužba nadležnom sudu u roku od 60 dana.

Radnici u užičkim “Putevima” su šokirani postupkom poslovodstva i navode da firma nije ništa učinila da pomogne porodici nastradalog kolege.

– To je neshvatljiv i sramotan odnos firme prema radniku koji je toliko godina radio u firmi. Mrtvom čoveku su dali otkaz. Ne mogu da verujem da su to uradili i to od vas prvi put čijem. On se najverovatnije utopio i, bez obzira na to što njegovo telo ruska policija još uvek nije pronašla i što verovatno postoje procedure nakon kojih bi mogli da ga proglase mrtvim, to je katastrofalan odnos poslovodstva prema porodici našeg kolege. U pitanju su troje maloletne dece i supruga koja je nezaposlena, kazao je za Danas Boban Ćaldović, predsednik Nezavisnog sindikata u tom preduzeću.

On je dodao da su se radnici organizovali i od plata odvajali novac za pomoć porodici, ali ne zbog toga što je njihov kolega otpušten s posla, jer to nisu znali, već zato što su saznali da se on najverovatnije utopio. S druge strane, kako svedoči, firma nije pomogla niti je pokazala volju da pomogne porodici.

– Bilo bi normalno da je firma pomogla porodicu našeg radnika koju je zadesila takva tragedija. On je u “Putevima” radio dvadesetak godina. Poznavao sam ga veoma dobro i bio je dobar radnik i dobar čovek. Bio je bravar i često je odlazio na teren, pa i u Rusiju. Kako li je njegovoj porodici? Kao da ni dana nije radio u firmi, ocenio je Ćaldović i naveo da su se radnici dogovorili da im se šest meseci odbija deo novca od plata i da se uplaćuje na račun za pomoć porodici.

– Stanje u firmi je veoma teško, jer se ne vodi računa o ljudima. Sindikat se bori koliko može, ali ne može baš mnogo, jer malo novca imamo od članarine, a ima mnogo radnika koji su bolesni i kojima je iz drugih razloga potrebna pomoć, rekao je naš sagovornik i dodao da će pokušati da razgovara sa poslovodstvom kako bi se porodica nastradalog radnika dugotrajno finansijski zbrinula.

– Imamo milion problema u firmi, ljudi se povređuju na radnom mestu, a odnos poslovodstva prema zaposlenima je veoma loš i ovo je jedan od primera na koji način brinu o ljudima, poručio je Boban Ćaldović, predsednik Samostalnog sindikata u užičkim “Putevima”.

Direktor: Radnik je za nas nestao

Leko Korićanac, direktor “Puteva”, kaže za Danas da je u pitanju radnik koji se vodi kao nestao, i da se nije pojavljivao na poslu od 31. jula ove godine, a potom dodao je da je ta firma uradila sve po zakonu, da je pomogla porodici i nudila posao supruzi tog radnika.

– Čovek je otišao da se kupa i nestao 31. jula. Mi ne znamo da li se utopio, a najverovatnije da jeste, jer niko zvanično nije potvrdio njegovu smrt, jer nije pronađen, i za nas je on u formalno-pravnom smislu radnik koji nije dolazio na posao. Šta smo drugo mogli da uradimo? To je po zakonu i ne možemo da ga vodimo na platnom spisku, rekao je direktor. Odbacivši optužbe o lošem odnosu firme prema zaposlenima, naveo je da to preduzeće “vodi računa o svakom zaposlenom i da im pomaže kad god je to potrebno”, te da je pomoć bila ponuđena i porodici radnika koji je nestao i dobio otkaz.

– Njegovoj supruzi smo ponudili posao u preduzeću, ali ona se nije pojavila na razgovoru, a porodici smo predali 10.000 evra koje su radnici prikupili u Rusiji. Sramota je šta se piše o našoj firmi. Mi smo ozbiljna i društveno odgovorna firma koja je pomagala svakom radniku, tvrdi Korićanac. On je objasnio da je ruska policija tragala za telom radnika u Crnom moru i da je posle nekoliko dana, u skladu sa njihovim procedurama i zakonom, odustala od potrage, bez obzira na molbe poslovodstva “Puteva” da se ona nastavi. On je dodao i to da je kao direktor dao izjavu užičkoj policiji i istakao da preduzeće “Putevi” ne može da snosi odgovornost za bilo šta u ovom slučaju.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments