DruštvoPolitika

Budžetske rezerve ili kako vlast razbacuje naš novac

Vladi Srbije će i sledeće godine biti na raspolaganju više od 40 milijardi dinara koje će moći kroz takozvane tekuće budžetske rezerve nesmetano da troši mimo kontrole parlamenta i javnosti. Taj iznos je do 2015. godine bio oko 10 milijardi dinara, ali je izmenama Zakona o budžetskom sistemu 2016. učetvorostručen.

Na taj način Vlada Srbije je sebi povećala diskreciono pravo da na netransparentan način uplaćuje novac kome želi, samo na osnovu sopstvenih odluka, bez rebalansa budžeta i odobrenja parlamenta.

“U budžetu države postoji pozicija budžetskih rezervi i to bude oko dve, tri milijarde dinara, ali pored toga Zakonom o budžetskom sistemu je određeno da četiri odsto prihoda može tokom godine da se preusmerava sa različitih pozicija na budžetske rezerve odakle se dalje prosleđuju ta sredstva”, kaže za Insajder član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Dugogodišnja praksa je pokazala da se taj mehanizam između ostalog koristi za transferisanje novca pojedinim opštinama i gradovima, a iznosi uplata gotovo po pravilu rastu u periodu održavanja lokalnih izbora, redovnih ili vanrednih.

Prema podacima Fiskalnog saveta, i u 2016. godini, kada su održani redovni lokalni izbori u Srbiji, iz tekuće budžetske rezerve, kao pomoć za održavanje tekuće likvidnosti, pojedinim lokalnim samoupravama je uplaćeno više od dve milijarde dinara.

Taj iznos je u 2017. smanjen, ali su opet pojedine opštine I gradovi dobili dodatnu finansijsku injekciju.

Prema analizi koju su novinari Insajdera radili na osnovu zvaničnih podataka objavljenih u Službenom glasniku, ta sredstva su manja ali I dalje značajna.

Na spisku onih koji su dobili novac iz budžetskih rezervi apsolutni rekorder je Priboj sa čak 260 miliona dinara. Iz njega se odmah našao grad Beograd koji je, iako gradonačelnik Siniša Mali tvrdi da ima sjajne rezultate, dobio 100 miliona dinara za održavanje tekuće likvidnosti.

Vlada je tokom 2017. godine izvršila brojne transfere kroz budžetske rezerve. Tako je recimo, Ministarstvo odbrane dobilo dodatna sredstva od 240 miliona dinara, za gorivo i redovan rad. Iz budžeta je sa 62.200.000 dinara finansirana izgradnju crkve u Beranima, zatim je kao pomoć Čileu uplaćeno 1.189.000 dinara, a po istom osnovu za ublažavanje posledica štete izazvane uraganima Irma i Marija državama Karipske zajednice uplaćeno je 2.060.000 dinara. Zanimljivo je da je po istom osnovu, neposredno pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kubi, toj zemlji iz budžetskih rezervi opredeljeno 6.000.000 dinara.

“Nije bez presedana da vlada ima tako široko diskreciono pravo, takav primer imamo u Slovačkoj. Razlika je međutim u tome što se kod njih usvaja završni račun budžeta gde se sve vidi, koliko se i na šta se sve trošilo. To u Srbiji, gde se 15 godina ne usvaja završni račun budžeta, dodatno smanjuje mogućnosti nadzora trošenja novca “, objašnjava Altiparmakov.

On dodaje da povećana takozvana budžetska rezerva omogućava Vladi da pravi značajne izmene bez rebalansa budžeta, odnosno bez prethodne parlamentarne debate i izmene zakona.

U 2016. najviše novca iz budžetskih rezervi , 260 miliona dinara, dobio je Niš , zatim Kragujevac 220 miliona, Novi Sad 190 miliona, Jagodina 130 miliona, Zaječar 115 miliona, Bečej 106 miliona, Vranje 100 miliona dinara.
Apsolutni rekorder u 2015. bio je grad Kragujevac sa preko tri miliona evra. Iza Kragujevca se našao Niš sa oko 1,6 miliona evra, zatim Novi Sad sa oko million evra. Reč je o gradovima u kojima je na vlasti SNS.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments