Politika

“Cilj Saveza je pobeda na sledećim lokalnim i predsedničkim izborima”

Savez za Srbiju koji namerava da okupi bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas trebalo bi da počne sa radom 9. maja.

Ovaj datum se, između ostalog, navodi u izmenjenom predlogu o saradnji, koji je Đilas uputio koalicionim partnerima Vuku Jeremiću i Saši Jankoviću, a u koji smo imali uvid. Predlog je upućen i Levici Srbije Borka Stefanovića i sindikatu Sloga koji predvodi Željko Veselinović.

U novom predlogu se navodi da stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru. Savez za Srbiju treba da počne sa radom 9. maja, na dan pobede nad fašizmom, kada je i prvo zasedanje novog saziva Skupštine Beograda, na kome će biti formiran odbornički klub pod tim imenom. Piše i da „formiranje Saveza za Srbiju predstavlja ujedinjenje svih onih istinskih opozicionih organizacija koje svojim učešćem u Savezu povećavaju šanse za pobedu i promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji“.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): PRIGREVČANIN GAĐAO VUČIĆEVU SLIKU JAJIMA – POLICIJA GA UHAPSILA!

Đilas predlaže i zajedničke organe – skupštinu, predsedništvo, u kojem će se na mestu predsedavajućeg na mesečnom nivou rotirati članovi predsedništva, zatim menadžera saveza koji organizuje rad i ne može biti član druge političke organizacije osim Saveza. Kao predlog za menadžera navodi se Dragan Đilas. Uz menadžera tu je i generalni sekretar kao prvi operativac Saveza, koji koordinira delegiranim operativcima članica i sprovodi odluke predsedništva i menadžera. Tu ulogu je Đilas namenio Ljubanu Paniću, sa kojim je blisko sarađivao u protekloj izbornoj kampanji. Savez bi trebalo da ima i programski savet. Savez je, kako Đilas predviđa, otvoren za političke stranke, pokrete, organizacije, grupe građana, sindikate i pojedince.

U opširnom dokumentu kao cilj je navedeno kratko „sabrati sve opozicione glasove“. Konstatuje se da je 2018. nulta godina za opoziciju, da vlast primenjuje brutalne metode, i da može da se dogodi da se trajanje ove vlasti i propadanje produži ukoliko se slede sitni lični interesi. Navode se kao cilj parlamentarni izbori koji mogu biti vanredni, kao i lokalni izbori 2020. a posebno se ističe da bi Savez za Srbiju mogao da donese pad SPS ispod cenzusa, što znači da bi samo glas, odnosno mandat više, mogao da odluči u nekim gradovima i opštinama u Srbiji, da li će ih osvojiti opozicija. Pominje se i opcija bojkota izbora ako ne bude minimalnih fer izbora. Dodaje se i da bi Savez na predsedničkim izborima 2022. trebalo da nastupi sa zajedničkim kandidatom.

„Savez ima redovna saopštenja, sastanke i koordinisane odgovore na sva najvažnija politička pitanja. Ka medijima se nastupa sa novim brendom, kojim se komunicira ispred brenda organizacije kojoj eksponent pripada. Tako član predsedništva Saveza biva potpisan kao član predsedništva Saveza za Srbiju i predsednik/funkcioner svoje matične organizacije“, navodi se u predlogu, kada je reč o medijskim nastupima.

PROČITAJTE JOŠ: ISIDORA BJELICA I PAJKIĆ DOBILI 350.000 IZ BUDŽETA BEOGRADA

„Nakon formiranja Saveza krenuti sa akcijom Dogovor za Srbiju. Zajednički obilazak najvećih mesta, promocija Saveza kao brenda, razgovori sa građanima kako bi se preciznije definisale osnovne ideje za koje će se Savez zalagati i predlagati ih kao rešenja. Potpisivanje Dogovora za bolju Srbiju. Veliki skup, kojim se u Beogradu promoviše politička platforma za Srbiju na kojoj će se mobilisati svi opozicione birači, odnosno i svi građani čija je želja pravedna, poštena, ekonomski i institucionalno jaka Srbija“, predlaže takođe Đilas.

U predlogu se navodi i „spuštanje“ Saveza po vertikali, odnosno da u svakoj mesnoj zajednici se nađe poverenik, i da se posebno obrati pažnja na infrastrukturu organizacije u ruralnim delovima Srbije. Predviđeni su i posebni detalji, kako niko ne bi bio uskraćen za vidljivost u javnosti poput „Sve prostorije odabrane za sedište Saveza u jednom mestu imaju obeležja svih članica Saveza koja su iste veličine. Uz ta obeležja se ističe i obeležje Saveza koje je veće od obeležja pojedinačnih organizacija članica“.

PROČITAJTE JOŠ: ŽENA MINISTRA STEFANOVIĆA NE ZNA ZA GRANICA – 7000 EVRA ZA TORBICE!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments