Politika

Dačić priželjkuje vanredne parlamentarne izbore

Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić kaže za RTS da je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora i saradnjom sa SNS-om. Ističe da ga ne interesuje kako drugi ocenjuju koaliciju SPS-a i SRS-a u Mionici. Naglasio je da bi voleo da se održe parlamentarni izbori.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je SPS na jučerašnjim lokalnim izborima ostvario zaista izuzetne rezultate u koaliciji sa SNS-om u Pećincima, Negotinu i Kostolcu.

“Mi smo nastupali zajedno sa SNS-om, to su bile naše zajedničke liste u Pećincima, Negotinu i Kostolcu i tu smo ostvarili zaista izuzetne rezultate, najbolji rezlatat je u Pećincima, ali i u Negotinu taj rezulatat je pet odsto bolji nego na predsedničkim izborima što znači da ta naša koalicija ima sinerguju, hoću da kažem da je prihvaćena među građanima i ne samo među našim članovima”, rekao je Dačić.

“Dugo vremena se razmišljalo da li je moguća koalicija između dve najveće stranke u Srbiji i pokazalo se da je to moguće, tako da smo mi izuzetno zadovoljni ovim rezultatima koje smo postigli”, dodao je Dačić.

Ukazao je da su zadovoljni i rezultatom u Mionici gde je SPS išao sa tradicionalnim koalicionim partnerom Jedinstvenom Srbijom, ali i sa SRS-om.

Dodao je da do sada SPS nikada nije bio u koaliciji sa Vojislavom Šešeljom, ali da je takva situacija u Mionici bila i da je raspored političkih snaga odlučio da prihvate da budu na zajedničkoj listi.

“Ne znam kako to drugi ocenjuju i to me uopšte ne interesuje, zato što kakvih principijalnosti ima u nekim drugim koalicijama. Kakve principijalnosti ima kada se sakupe Saša Janković, Dragan Đilas i Vuk Jeremić, kada imate Vuka Jeremića koga je Đilas isključio iz Demokratske stranke, a da ne pričam o nekim drugim koalicijama koje su tu uključivale i LDP, Čanka i Tadića u isto vreme”, istakao je Dačić.

Objasnio je da bi najviše voleo da stranke izlaze same na izvore, bez koalicija, pa da prave koalicije posle izbora.

Na pitanje da li je koalicija u Mionici najava saradnje sa SRS-om, Dačić je rekao da to nije najava saradnje, ali da sve rezultate treba imati u vidu.

“Ne kažem da će biti niti da smo razmišljali, ali mi kada govorimo o tome kako ćemo i gde ćemo ostvariti najbolji rezultat, kao što znate u gradskim izborima prvo ćemo razgovarati sa SNS-om da li idemo na jednu listu ili idemo na odvojene liste, ukoliko idemo na odvojene liste onda možemo da razgovaramo ko bi još učestvovao sa nama na listi”, naveo je Dačić.

“Mi imamo razlike velike, imamo razlike kada je reč o EU, ali mi nikada izdajnici nismo bili”, istakao je Dačić.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, Dačić je naveo da bi voleo da se oni održe.

“Ja bih voleo da budu parlamentarni izbori upravo zbog svih ovih koji tako horski govore krijući se jedan iza drugog, a pojedinačno uopšte ne smeju da se pojave. Baš me interesuje kako bi se ponašali kada bi bili parlamentarni izbori”, naglasio je Dačić.

Govoreći o najavi da će američko ministarstvo odbrane zajedno sa Stejt departmentom sledeće godine izvršiti procenu saradnje Srbije, BiH i Makedonije sa SAD i Rusijom u oblasti odbrane, Dačić kaže da svako treba da radi svoj posao.

“Svako neka radi svoj posao – oni neka rade svoj posao, mi ćemo svoj posao. Naš posao je da obezbedimo da Srbija bude jaka, poštovana, da može da se odbrani. Sa druge strane, mi smo nezavisna zemlja koja vodi neutralnu politiku odbrane. To znači da mi nismo neutralni kao što je to Švajvarska, jer za to vam treba međunarodno priznanje, ali vodimo politiku vojne neutralnosti, što znači da nismo članovi nijednog vojnog saveza i da naša saradnja može biti i jeste ravnopravna sa svima”, naveo je Dačić.

Ukazao je da bi voleo predsednik Donald Tramp dođe u Srbiju i razgovara o toj proceni u oblasti odbrane.

“Pa nećemo mi valjda da razgovaramo sa Hojt Jijem o tome. Kada neko razgovara u Moskvi, razgovara sa Putinom, ne razgovara sa šefom neke direkcije u ministarstvu spoljnih poslova. Prema tome, takve poruke mogu da se šalju nekim kvazi državama u svetu. Što se tiče Srbije, mi želimo dobre odnose sa Amerikom, ali za to je potrebno dvoje”, rekao je Dačić.

Govoreći o rezultatima u oblasti spoljne politike, Dačić je ukazao da je naša spoljna politika postigla dobre rezulate, jer se predsednik Aleksandar Vučić u poslednjih nekoliko meseci susreo sa gotovo svim vodećim svetskim državnicima.

“Srbija je uspela da ide korak dalje u evrointegracijama, Srbija želi nova prijateljstva i partnerstva i sa SAD i sa Velikom Britanijom, Francuskom, ali nikada neće zapostaviti stare prijatelje. Mi hoćemo nova prijateljstva, ali da ne izgubimo nijedno postojeće i treba da ih dalje razvijamo”, naglasio je Dačić.

“Srbija je primer i dobrosusedskih odnosa u regionu i pomirenja i Srbija ulaže napor i pored toga što prima šamare sa strane, ulaže napor da vodi politiku pomirenja”, zaključio je Dačić.

Dačić: Ne razmišljam o tome da li ću biti ministar 2025. godine

Odgovarajući na pitanje da li sebe vidi kao ministra 2025. godine, Dačić je rekao da ne razmišlja o tome.

“Ja sam 27 godina na političkoj sceni i ne mogu da razmišljam o tako kratkim kategorijama kao što je do 2025. godine”, naveo je Dačić.

(Izvor: RTS)

Comments

comments