Korona

Dačić telefonirao svom švajcarskom kolegi: Zabrana ulaska u Srbiju se odnosi na Švajcarce, ali ne i na Srbe u Švajcarskoj

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas telefonom sa ministrom inostranih poslova Švajcarske Konfederacije Ignaciom Kasisom povodom situacije izazvane pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je svog švajcarskog kolegu informisao o merama koje Vlada Srbije preduzima u nastojanju da spreči širenje virusa i zaštiti stanovništvo, objasnivši da se jedna od mera odnosi i na zabranu, odnosno ograničenje ulaska u Srbiju državljana Švajcarske, iz kantona Tićino, koji je najpogođeniji virusom.

Izrazio je nadu da će Švajcarska, kao i ministar lično, kao lekar, imati razumevanja za ovakve odluke Vlade Republike Srbije, imajući u vidu opasnost nekontrolisanog širenja virusa.

S obzirom na brojnost srpske dijaspore u Švajcarskoj i predstojeće praznike, ministar Kasis se interesovao da li zabrana ulaska u Srbiju postoji i za njih.

Dačić ga je informisao da se zabrana ne odnosi na naše građane, ali da je Vlada dala preporuku našim državljanima u inostranstvu da u što manjoj meri dolaze u Srbiju, naročito iz zemalja, odnosno sa područja koja su najpogođenija virusom, sve dok se epidemija ne završi.

“Ministri su se dogovorili da ostanu u stalnom kontaktu kako bi se rešavali svi problemi koji se pojave u sprovođenju mera koje obe države sprovode u borbi protiv epidemije”, zaključuje se u saopštenju.

I

Comments

comments