DruštvoPolitika

DS: EPS ponovo neće isporučiti planiranu i neophodnu količinu električne energije

Resorni odbor za rudarstvo i energetiku Demokratske stranke (DS) upozorava javnost da će u narednom periodu biti ozbiljnih problema u isporuci električne energije u Srbiji, kao i da će država trpeti štetu i zbog uvoza električne energije, i ističe da je uzrok svih problema koji nas očekuju nesposobno rukovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS).

“Naime, oslonac u proizvodnji električne energije u Srbiji su termoelektrane u EPS-ovom ogranku TENT iz kojih se godinama sagorevanjem uglja iz Kolubare isporučuje preko polovine ukupne električne energije. Već nekoliko godina unazad, troškovi proizvodnje su porasli zbog trošenja velikih količina mazuta kojim se popravlja loš kvalitet uglja, ali se na taj način ujedno i zagađuje životna sredina”, navodi se u saopštenju DS.

 Kako navode iz DS, situacuja na kolubarskim kopovima postaje sve gora.

“Na Poljima E i B/C nema otkrivenog uglja, pa bageri rade smanjenim kapacitetom. Na Tamnavi Zapadno Polje, koji je najveći površinski kop, slična je situacija – nema otkrivenog uglja, a za je zimu ostavljen zapadni deo kopa gde su najlošije ugljene partije i koji se tek otkriva. Već treću godinu zaredom neće biti isporučena ni polovina neophodnog uglja za radnike Kolubare i ostale potrošače. Javne nabavke skoro da se uopšte ne rade po zakonu, kop u otvaranju Radljevo postao je Meka za čerupanje od strane privatnika bliskih Srpskoj naprednoj stranci, privatna mehanizacija radi obilazni put i novi montažni plac, iako Kolubara ima svoju građevinsku mehanizaciju”, ističu u saopštenju.

 Da bruka bude veća, navodi DS, rukovodstvo EPS se umešalo u sindikalne razmirice stavljajući se na jednu stranu i na taj način totalno poremetilo ljudske odnose u preduzeću – danas kolege na primopredaji ne govore o poslu, već se svađaju. “Situacija postaje nepodnošljiva i radnici Kolubare skoro svakog dana dele sa nama nove informacije i saznanja o haosu u EPS-u. Elektroprivredu već devet godina vodi nestručan i bahat kadar SNS, pa tako sada na naplatu dolaze neznanje, kupljene diplome, postavljanje na rukovodeća mesta ljudi po partijskoj, rođačkoj i kumovskoj liniji, a ne po stručnosti”, ističu.

 Resorni odbor za rudarstvo i energetiku Demokratske stranke upozorava da, “ako Vlada Srbije hitno ne interveniše, ne smeni nesposobno rukovodstvo EPS-a i ne postavi ljude od struke i znanja na najvažnije pozicije, proizvodnja uglja i sama Kolubara staće sami od sebe, a tako će se i energetski sistem Srbije raspasti”.

 

Foto: Freeimages.com

Comments

comments