DruštvoPolitika

Ekološki ustanak pozvao na protest u subotu zbog spota Rio Tinta

“Ekološki ustanak” pozvao je građane na protest povodom odluke Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da reklama kompanije Rio Tinto koja se emituje na RTS-u “nije u neskladu sa zakonskim propisima”. Protest je zakazan za subotu, 6. novembar, u 14 sati isored zgrade RTS-s.

“Ekološki ustanak” ocenjuje da je ovakva odluka REM-a još jedan je od pokazatelja da ovo telo “ne samo da nije nezavisno i samostalno, kao što bi po svojoj definiciji i svrsi postojanja moralo da bude, već da radi u isključivom interesu i po direktivama vladajuće partije i režima, a na štetu građana Srbije”. Kako ističu iz ovog pokreta, “reklama Rio Tinta u direktnoj je suprotnosti sa odredbama čl. 15, st. 1 Zakona o javnom informisanu i medijima, kao i odredbe čl. 10 st. 5 Zakona o oglašavanju”.

“Pozivamo zato sve građane da svojim prisustvom na protestu izpred zgrade RTS-a, u subotu 6. novembra u 14 časova, stanu u odbranu pravnog poretka Republike Srbije, a protiv uzurpatorske vlasti koja i javni servis i državu tretira kao svoje privatno vlasništvo. Zahtevamo momentalni prestanak emitovanja sramne reklame za trovanje Srbije. Pridužite nam se u subotu”, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Podsetimo, REM je ocenio da u oglasnoj poruci kompanije „Rio Tinto“ nema elemenata suprotnih Zakonu o oglašavanju i odlučio da nema mesta pokretanju postupka za izricanje mera.

„Polazeći od zakonskih propisa, ne postoje prepreke da se oglasna poruka kompanije ‘Rio Tinto’ objavljuje na programima pružalaca medijskih usluga“, ističe se u saopštenju REM-a.

Savet REM-a je razmatrao sadržaj oglasne poruke „Rio Tinta“ povodom obaveštenja više nevladinih organizacija u kome se traži zabrana njenog prikazivanja.

Comments

comments