Politika

Formira se Savez za Kosovo i Metohiju

Savez za Srbiju je sa predstavnicima srpske opozicije na Kosovu inicirao formiranje Saveza za Kosovo i Metohiju, koji bi uključivao političke organizacije, udruženja građana i pojedince bez obzira na njihovu političku pripadnost, izjavio je danas predsedavajući SzS Boško Obradović, nakon sastanka u Beogradu sa političkim predstavnicima Srba iz redova opozicije na Kosovu.

„Mi smo se kao predstavnici političkih stranaka složili da sve naše političke organizacije na Kosovu i Metohiji koje pripadaju opoziciji treba na neki način da smanje svoje sopstvene aktivnosti i da kolektivno uđu u ovaj Savez za Kosovo i Metohiju i da praktično da sve naše političke aktivnosti kao opozicija na Kosovu nastavimo zajednički“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, sastanci u vezi sa formiranjem Saveza za Kosovo će se ubuduće održavati kako u Beogradu, tako i na Kosovu, gde bi, kako kaže, trebalo da bude održana osnivačka skupština.

Sastanku u prostorijama opozicionog SzS-a prisustvovali su neki od lidera Saveza – Boško Obradović, Dragan Đilas, Borko Stefanović i Janko Veselinović, te predstavnici srpskih kosovskih opozicionih stranaka i udruženja: građanska inicijativa Narodna pravda, Evropski pokret Srba sa Kosova, kao i predstavnici opozicionih protesta „Jedan od pet miliona“ koji se održavaju u gradovima na severu Kosova.

Nenad Radosavljebić, predstavnik Narodne pravde, izjavio je da „režim nema odgovore na ključna pitanja“. On je dodao da opozicione grupacije koje su učestvovale na sastanku neće učestovati na lokalnim izborima, zakazanim za 19. maj.

„Dok se glasovi donose u džakovima i na taj način se bira Srpska lista (vodeća partija Srba sa Kosova, prim RSE) i dok se u kampanjama tokom emitovanja predizbornih spotova protivnika Srpske liste gasi struja čitavoj opštini, kao što je to bio slučaj u Leposaviću, pa samim tim niko nije imao prilike da to gleda, u tom slučaju izbori nemaju smisla“, rekao je Radosavljević.

(Izvor: Radio slobodna Evropa, Savez za Srbiju)

Comments

comments