Politika

(FOTO) Kako jedna slika ruši čitavu Vučićevu priču o smanjenju javnog duga

Pored komentara koji vređaju žene “turske braće”, saveta za Vladimira Putina, Aleksandar Vučić često “briljira” i kada su u pitanju ekonomske teme.

Nije nam baš jasno odakle mu toliko samopouzdanja da priča o ekonomiji (ipak je on u životu pre politike imao samo jedan posao a i taj je dobio po radilasko – zemunskoj liniji), ali to možemo za ovu priliku da ostavimo po strani.

PROČITAJTE JOŠ: MRAK: RTS CENZURISAO GOVOR MILENE RAŠIĆ, JEDNE OD NAŠIH NAJBOLJIH ODBOJKAŠICA

Mediji se (naročito oni prorežimski, a takvih je 95% u ovoj zemlji) polakome za njegovim izjavama i ni ne proveravaju (ili ne smeju to da urade?!) koliko je tačno to što on priča. Takav je slučaj i sa javnim dugom i njegovim, navodnim, konstantim smanjivanjem.

Treba napomenuti da određen broj ljudi ne zna šta je javni dug: međunаrodno prihvаćen koncept jаvnog dugа je bruto dug sektorа opšte držаve, pа jаvni dug čini direktаn dug opšte držаve i аktivirаne gаrаncije opšte držаve. Jаvni dug premа Zаkonu o jаvnom dugu obuhvаtа isključivo direktni i indirektni dug centrаlne držаve (Republike Srbije, bez drugih nivoа vlаsti).

PROČITAJTE JOŠ: JORGOVANKA PROTIVZAKONITO ZAPOSLILA PENZIONERA I DALA MU PLATU OD 173 HILJADE!

Dakle, ako nekome ovaj “suvi”, birokratski, rečnik nije baš najjasniji javni dug je ukratko – dug koji Srbija ima prema stranim potraživačima. Što je taj dug manji – to je bolje po državu. I tu dolazimo do objašnjenja zašto Vučić stalno poteže smanjenje javnog duga kao nekakav dokaz svoje dobre politike. Po njemu, navodno smo manje zaduženi nego ranije.

To, naravno, nije tako. Nas, naravno, ne čudi što Vučić laže, ali ovo su stvari koje mogu da se provere sa bukvalno nekoliko minuta na internetu. Ukoliko nemate toliko vremena, ispod je link na kome u svakom trenutku možete da vidite koliko je Srbija zadužena.

http://www.javnidug.gov.rs/lat/default.asp?P=46

Aleksandar Vučić je prošlog meseca poslednji put pričao o smanjenju javnog duga. Ali, na gornjem linku ste mogli da vidite da je javni dug VIŠI NEGO NA KRAJU PROŠLE GODINE! Dakle, Srbija je još više zadužena!

PROČITAJTE JOŠ: VLADA SRBIJE KONAČNO PRIZNALA DA NEĆE ULAGATI NI DINAR U NIŠKI AERODROM!

Ovo je toliko lako proveriti i utvrditi. Neverovatno je koliko su providne laži Aleksandra Vučića. I neverovatno je koliko bahato i otovreno laže građane Srbije, jer valjda računa da niko neće proveravati ovako očigledne stvari…

Comments

comments