Politika

GIK u Boru već dva puta odbila listu “Izbor postoji – Irena Živković”

U Boru se upravo krši osnova demokratskog sistema – da možeš da biraš i da budeš biran.

Naime, Gradska Izborna Komisije je, očito pod pritiskom, dva puta odbila listu “Izbor postoji – Irena Živković”. Prvi put je to učinjeno jer se ime liste nije slagalo sa imenom liste na potpisima. Nakon toga, urađen je aneks i overen kod notara, međutim GIK ga je odbacio kao dokument koji nije validan.

Irena Živković je, da podsetimo, organizovala proteste protiv RTB-ovog trovanja građana u periodu navodnog otvaranja nove topionice, posle čega je postala trn u oku aktuelnog režima.

Kontaktirali smo Irenu i evo šta nam je prenela:

Grupa građana Izbor postoji – Irena Živković je 23.01. formirana je kod notara sporazumom koji su potpisali deset građana. Sporazum je sačinjen 23.01., ali su potpisi overeni u različito vreme i to u toku dva dana: 23.01. i 24.01. Notar je overavao potpis, a ne tekst. Deset ljudi je potpisalo istovetni tekst sporazuma, a samo su njihovi potpisi overeni u različitom vremenskom trenutku. Opstinska izborna komisija to osporava i tvrdi da su to tri dokumenta, a ne jedan. Zato je to kasnije regulisano kroz aneks.

U sporazumu nije bio naveden nosioc liste, a na izjavama birača jeste.
Po sporazumu je naziv grupe građana:” Izbor postoji – Irena Živković“, a na izjavama birača je pisano za naziv grupe “GG Izbor postoji – Irena Živković“. To je takođe regulisano kroz aneks.

Aneksom je sve pokriveno, ali aneks ne priznaju uz obrazloženje da je overen 15.02., a birači su potpisivali pre tog perioda.Aneks je, međutim sastavni deo sporazuma i validan je datum donošenja sporazuma.
Po aneksu je inače u Boru, pre par dana, priznata lista koaliciji DJB-Dveri i gg Glasno za omladinu, a mi smo dobili rešenje u kom piše:” ne zalazeći u aneks…a na osnovu sporazuma…

Comments

comments