Politika

Gorivo stalno poskupljuje, a država se ne odriče NI POREZA NA POREZ!

Uprkos činjenici da cene naftnih derivata u Srbiji od početka godine konstantno rastu i da državni namet u vidu akcize i PDV-a čini čak 53 do 55 odsto cene, Vlada Srbije do danas nije reagovala merama kojima bi ublažila negativan uticaj poskupljenja pre svega na privredu. Poslednji put je država privremenim smanjenjem akciza na gorivo reagovala 2012. godine.

Ministar energetike Aleksandra Antić je, nakon korekcije cene benzina i dizela zbog povećanja akcize u martu ove godine, rekao da će Vlada Srbije u slučaju novih poskupljenja razmotriti kojim merama može da reaguje. Kako cene naftnih derivata nisu pod kontrolom države, jedina mera kojom bi moglo da se reaguje jeste smanjenje akciza. To znači da bi država morala da se odrekne nekog procenta svog zahvatanja. Prema Zakonu o akcizama one bi mogle da budu privremeno umanjene za najviše 20 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: BRATE VUČIĆU, TI SI STVARNO ODLEPIO: PREDSEDNIK SNS NAZVAO INVESTITORA “BRATE TURČINE”!

Iako su cene naftnih derivata nastavile da rastu, država nije reagovala. A da li se razmatra mogućnost smanjenja akciza na gorivo pitanje je koje su novinari Insajdera uputili još u petak Ministarstvu finansija. Odgovor, međutim, do danas nije stigao.

Rakić: Gorivo jeftinije i do 12 dinara kada bi država ukinula PDV na akcizu

Milan Rakić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica za Insajder kaže da država čak ne mora da smanjuje akcize, već da je dovoljno da se odrekne PDV-a koji naplaćuju na te iste akcize.

“Država naplaćuje porez na dodatu vrednost na državni namet, a to nema nikakve logike. Kada bi se država odrekla tog dela PDV-a gorivo bi bilo jeftinije za 10 do 12 dinara”, kaže Rakić.

On napominje da su naftni derivati u svetu u proteklih godinu dana poskupeli za oko 22 odsto i da je isti trend prisutan i u Srbiji.

“Cena benzina je početkom godine bila oko 143, a sada oko 157 dinara po litri. Osim toga, trenutna situacija je takva da se cene zapravo sve češće koriguju, tokom meseca i po nekoliko puta, ali to bude po 50 para kako bi se manje primetilo”, kaže Rakić.

PROČITAJTE JOŠ: VELIKI ŠKOLSKI ČAS PROŠAO BEZ PRISUSTVA DRŽAVNOG VRHA – SVI SU BILI NA MITINGU U KRALJEVU!

Srbija u vrhu liste u okruženju

Za razliku od prosečnih zarada koje su među najnižima u regionu, kada je reč o cenama naftnih derivata, Srbija je među najskupljima u okruženju. Benzin je skuplji samo u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je dizel u Srbiji ubedljivo najskuplji u regionu. Prema poslednjim podacima, benzin mb 95 u Srbiji se prodaje u proseku za oko 1,33 evra. U Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji i BiH je cena niža, dok je isti taj benzin neznatno skuplji u Sloveniji i Hrvatskoj. S druge strane, u Srbiji se litar dizela prodaje u proseku za 1,42 evra. Svi ostali u okruženju kupuju jeftiniji dizel.

Ako se ima u vidu da kretanje cene sirove nafte na svetskom tržištu podjednako utiče na sve, postavlja se pitanje zbog čega je gorivo u Srbiji među najskupljim u regionu. Osim toga, kao po pravilu, domaće tržište praktično odmah reaguje na poskupljenje na svetskom tržištu, ali takva praksa izostaje ili stiže sa minimalnim korekcijama kada iste te cene padaju.

Kao glavni razlozi za poskupljenje benzina, gotovo svakog meseca od početka godine, navođeni su različiti uzroci – od kretanja cene sirove nafte na svetskom tržištu, preko niskog vodostaja na Dunavu, pa do sankcija Iraku. Činjenica je pak, da je seriju korigovanja cena na više započela Vlada Srbije koja je u martu ove godine povećala akcize za gorivo, po litru benzina za 2,63 dinara, a dizela za 3,07.

Prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije državna zahvatanja u ceni litre benzina od oko 156 dinara su 82,44 dinara (0,69evra). Od maloprodajne cene dizela od oko 167 dinara država ubire 85,60 dinara(0,72 evra).

Inače, osim akcizom, cena goriva je dodatno opterećena naknadom za markiranje i naknadom za monitoring goriva. Država akcizom takođe oporezuje biogoriva i biotečnosti, duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, struju za krajnju potrošnju.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 GODINA ZLA – 10 STVARI PO KOJIMA ĆEMO PAMTITI DECENIJU SNS-A!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments