Politika

Gradonačelnik Leskovca ucenjivao Rome i zloupotrebio njihove lične podatke!

Romski centar za strategiju, razvoj i demokratiju iz Lazarevca optužio je gradonačelnika Leskovca za, kako se navodi, skandalozno zloupotrebljavanje poverljivih podataka romske nacionalne manjine i ucenjivanje da moraju da rade na prikupljanju potpisa podrške za listu Srpske napredne stranke u Romskom nacionalnom savetu.

Kako se tvrdi u saopštenju, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je navodno izvršio pritisak na romske odbornike da ne smeju biti angažovani na drugim listama niti smeju da budu kandidati za članove Nacionalnog saveta Roma na drugim listama, te je i određene kandidate iz ovog grada, tvrde iz ovog Centra, pokušao da “kupi” zaposlenjem.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): SUĐENJE ČOVEKU KOJI BRANI REKE STARE PLANINE ZATVORENO ZA JAVNOST!

„Kod gradonačelnika u Leskovcu je došlo do svađe sa romskim aktivistima, a odborniku Janušu Alijeviću je obećao radno mesto ako odustane od kandidature na listi Respekt za Rome. Posebno je insistirao da je kao gradonačelnik dobio naređenje iz vrha stranke da moraju svi da rade za listu koju je predao SNS za nacionalni savet Roma“, piše u saopštenju direktora ovog udruženja Vladana Stanojevića, koje je između ostalih prosleđeno i zaštitniku građana.

Iako smo od jutros uporno insistirali da dobijemo odgovore na ovakve navode predsednika ovog udruženja, iz kabineta prvog čoveka Leskovca smo ostali uskraćeni za kometar do momenta objavljivanja teksta.

Kako se dalje ističe u istom ovom saopštenju na listi koja je skrojena u Izvršnom odboru SNS za potrebe, kaže se, nasilnog preuzimanja nacionalnog saveta roma, nalaze se lica koja su na viskolim pozicijama i insititucijama u republici srboije i to poslanica skupštine vojvodine, direktor kancelarije za inkluziju roma iz Novog Sada, predsednica saveta za intergraciju roma u Vojvodini, kordinator za romske medijatore iz ministarstva zdravlja RS i tako dalje.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) VALJDA ĆE POSLE OVOG SNIMKA SVIMA BITI JASNO KOLIKI JE DEBIL MARKO ĐURIĆ!

„SNS je podržala listu koja ima dve osoboe koje su izvršile ubistva, šest lica koja su odležala 9 godina robije, kao i brojna druga luica koja su prekršajno i krivično odgovarala“, dodaje se u saopštenju.

Iz Romskog centra za strategiju, razvoj i demokratiju tvrde i da istureno odeljenje pirotskog suda u Beloj Palanci već deset dana ne radi overupotpisa podrške za listu Respekt za Rome.

Prepucavanja preko državnih institucija i ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o formiranju Nacionalnog saveta Roma traju već nekoliko godina, a iz pojedinih romskih udruženja odavno upozoravaju da je položaj Roma ugrožen zbog međusobnih svađa njihovih predstavnika.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ NA GAZIVODAMA OTVORIO NEPOSTOJEĆI CENTAR?!

(izvor: jugmedia.rs)

Comments

comments