Politika

Gubitak podrške SPC može da znači da će Vučić proći i gore nego Milošević

Monah Kirilo, hilandarska siva eminencija, svojevremeno mi je opisao dolazak i kratki boravak predsednika Srbije Slobodana Miloševića u Hilandaru 1991. godine. Nenajavljen, dakle bez blagoslova, helikopterom se spustio usred negovane hilandarske bašte. Nadmeno, ne prekrstivši se, pozdravio je igumana i još jednog monaha: „Zdravo, kako ste?!“ Celo bratstvo ga je bojkotovalo ostavši u kelijama. Nije ni ponuđen ručkom, a posle njegovog odlaska monasi su satima osveštavali put kojim je išao, kao da je prošao nečastivi.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) KAO DA JE NAJVEĆI KRIMINALAC: SUĐENJE ČOVEKU KOJI BRANI REKE STARE PLANINE ZATVORENO ZA JAVNOST!

Sveštenstvo SPC kad ignoriše svetovnog vladara jasno iskazuje svoj stav o njemu. Tako su i sadašnjem vladaru poslali poruku ne pojavivši se u Kosovskoj Mitrovici. Ni traga patrijarhu Irineju, koji je pre samo osam meseci, u Banjaluci na Stefandan, izvalio čuveni slavopoj: „Blagodarimo Gospodu što nam je podario čoveka koji se lavovski bori za srpski narod, a posebno za mučeničko i stradalno Kosovo i Metohiju.“

Očigledno je da se patrijarhu, pred jesenji Arhijerejski sabor, trese mantija, jer nema čime da brani osione napade na sveštenstvo koje orkestrirano seju naprednjaci i đubroidi pod strogom kontrolom Luja XIV. Patrijarhu nad glavom visi deložiranje, otuda i izostanak jedine institucije u Srbiji čija je popularnost veća od vladareve – Srpske pravoslavne crkve.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) VALJDA ĆE POSLE OVOGA SVIMA BITI JASNO KOLIKI JE MARKO ĐURIĆ DEBIL!

A priča o kraljevoj popularnosti bazirana je na fabrikovanim istraživanjima dve paradržavne agencije koje se po pravilu oglašavaju u trenucima osipanja podrške navrhvođi. Zanimljivo je da se po tim fingiranim istraživanjima, redovno, naprednjačka (čitaj vladareva) popularnost „održava“ na procentu od 54. Neki stručnjaci su procenili da je ta brojka čarobna granica koja emituje najbolji psihološki uticaj u javnosti. Interno, rezultat je bitno drukčiji – podrška SNS-u pala je ispod 38, a navrhovođina ispod 44 odsto!

Otuda nije čudno što on deluje utučeno, neubedljivo i nesigurno, a ne čudi ni pucanj u sopstvenu nogu panegiričnim osvrtom na nečastivog Miloševića. Uostalom, ovaj mu je svojevremeno bio idol od kog je preuzeo hipnotičke i autokratske modele vladanja. Ko se još seća Miloševićevog predviđanja „zlatnog doba“? I lupetanja tipa: „Fabrike će se uposliti, radnici će voleti svoj posao i od njega živeti dobro i časno kao kada su najbolje živeli, i bolje od toga.“ Svaka sličnost je odavno prestala biti slučajna…

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ NA GAZIVODAMA OTVORIO NEPOSTOJEĆI CENTAR?!

(izvor: beogradski-glas.rs / Milan Bečejić)

Comments

comments