DruštvoIzbor UrednikaPolitika

Imenovanje Stefanovića protivno zakonu!

Odluka da aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović bude imenovan za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost nije saglasna Zakonu o osnovama uređenje službi bezbednosti, kaže za profesor Pravnog fakulteta univerziteta Union Bogoljub Milosavljević.

Milosavljević navodi da je u slučaju imenovanja Nebojše Stefanovića značajno i to što on kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost obavlja i posao šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

„ To je sporno jer je Stefanović ministar unutrašnjih poslova a poslovi policije i službi bezbednosti su razdvojeni ili bi bar trebalo da budu razdvojeni“ kaže Milosavljević.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je imenovao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sekretar tog saveta se stara o izvršenju zaključaka Saveta, obavlja druge poslove određene poslovnikom i drugim aktima Saveta.

Prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, sekretar nema pravo odlučivanja. Isti taj Zakon propisuje da je jedan od članova Saveta ministar unutrašnjih poslova. On uz ostale članove donosi odluke.

Zbog činjenice da će Nebojša Stefanović obavljati dve funkcije sa različitim ovlašćenjima, profesor Pravnog fakulteta univerziteta Union Bogoljub Milosavljević smatra da je ovo imenovanje protivno smislu zakona.

„To na neki način jeste kršenje zakona, ili preciznije to je protivno smislu zakona. Ministar unutrašnjih poslova kao član Saveta za nacionalnu bezbednost ima pravo odlučivanja dok po zakonu sekretar to pravo nema. Iz toga logično proizilazi da zakon nije predvideo da te dve funkcije obavlja ista osoba“.

Profesor Milosavljević navodi i da je nažalost ovakva praksa uvedena ranije, kada je sekretar Saveta bio Aleksandar Vučič koji je takođe kao premijer bio i član ovog tela.

„ To u svakom slučaju nije pravno gledano najčistije rešenje“ rekao je Milosavljević.

Neophodna saglasnost Agencije

Osim postojanja potencijalnog sukoba interesa zbog obavljanja dve funkcije u Savetu za nacionalnu bezbednost, profesorka Vesna Rakić Vodenilić je gostujući na tv N1 istakla i da je po zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije Nebojša Stefanović bio dužan da od Agencije traži saglasnost za obavljanje dve funkcije.

Prema članu 28 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju, osim ako je zakonom i drugim propisom obavezan da vrši više javnih funkcija.

Izuzetno od ovog člana, funkcioner može da vrši drugu javnu funkciju, na osnovu saglasnosti Agencije.

Da li je ministar Nebojša Stefanović zatražio saglasnost Agencije da uz funkciju ministra unutrašnjih poslova obavlja i funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost kao i da li je Agencija utvrdila da u ovom slučaju postoji sukob interesa pitanja su koja su novinari Insajdera uputili Agenciji za borbu protiv korupcije.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments