DruštvoPolitika

Istraživanje: RTB Bor – najveća promašena investicija u srpskoj istoriji

Poslednji mesec 2017. godine preplavile su afere, namešteni tenderi, vesti o pokradenim lokalnim izborima, batinama u Pećincima i ostalim gadostima koje nam svaki dan priređuju Aleksandar Vučić i njegova organizovana kriminalna grupa poznatija pod skraćenicom SNS. Donekle je i logično da je jedna bitna vest prošla “ispod radara”. Reč je o kompaniji RTB Bor, jednoj od nekoliko firmi koja je nekada bila uspešna i poznata širom Evrope, a danas je u redu onih koje nikako ne mogu da stanu “na noge” već, malo-malo pa iz medija saznamo da u Boru problemi nikako ne prolaze. I čini se da neće ni proći. Makar uskoro.

Ovog meseca Agenciji za privredne registre je podnet izveštaj o poslovanju RTB Bor za 2016. godinu. Ako slušate većinu medija i vlast, možda i poverujete da ova firma dobro posluje i da ima pozitivan finansijski trend. Naravno, sve pod komandom sada već nadaleko čuvenog direktora Blagoja Spaskovskog, koji je na čelu firme dvadeset godina. Da budemo precizni, od 1990. do 2000. je imao prvi mandat, a drugi mu je počeo pre skoro deset godina (od 2008.). U međuvremenu je promenio nekoliko partija, pa je tako 90-tih bio član SPSa, zatim je prešao u stranku Mlađana Dinkića, da bi se konačno “skrasio” u SNSu polovinom 2013. godine.

Dakle, pod dirigentskom palicom maestra Spaskovskog, Bor, prema rečima ljudi iz vlasti, posluje dobro. Međutim, brojke govore drukčije.

Ključna stvar je što postoji nešto što se zove “Biznis plan za proizvodnju bakra za period 2011-2021”. Reč je krovnom dokumentu kojim je donesena odluka o pokretanju investicionog ciklusa rekonstrukcije rudničkih i revitalizacije metalurških kapaciteta proizvodnje bakra. U realizaciju ovoga utrošeno je POLA MILIJARDE EVRA kredita, za koje je garantovala država Srbija. Njegova dosadašnja realizacija doživela je težak neuspeh i pretvorila se u najveću promašenu investiciju u novijoj istoriji Srbije. Za sve ovo odgovornost snose upravo direktor Spaskovski i oni koji ga i dalje drže na tom mestu, a to je SNS.

APR je objavio zvaničan izveštaj o poslovanju RTB Bor za 2016. god. Podaci o ostvarenoj proizvodnji iz tog izveštaja su upoređeni sa podacima o planiranoj proizvodnji iz Biznis plana. U donjoj tabeli je prikazan odnos planiranih i ostvarenih količina iskopina.

Iz tabele se vidi da ukupan podbačaj u količinama iskopina iznosi 150 miliona tona (na nivou sadašnje četvorogodišnje proizvodnje), sa trendom daljeg enormnog uvećanja. Ta cifra jasno pokazuje da je rudnička proizvodnja u RTB Bor u krizi iz koje neće moći da izađe bez dramatičnih promena strategije i koncepcije rada.

Uporedjenje planirane i ostvarene proizvodnje metala u istom periodu je prikazano u donjoj tabeli.

Gornja tabela pokazuje da je proizvedeno skoro 140 000 tona bakra (takođe na nivou sadašnje četvorogodišnje proizvodnje), 1 600 kg zlata i 4500 kg srebra manje od Biznis planom predviđenih količina, što po sadašnjim cenama metala, iznosi skoro 900 miliona $. Možemo samo da zamišljamo šta bi bilo da je taj prihod ostvaren? Te činjenice potvrđuju konstataciju da je RTB Bor u nikad većoj tehnološkoj i ekonomskoj dubiozi.

I kao šlag na tortu, ukoliko pokušate preko Google-a ili nekog drugog pretraživača  da  pronađete “Biznis plan za proizvodnju bakra za period 2011-2021” – nećete naći traženi dokument! Sve je lepo i temeljno obrisano, a oni koji stoje iza ovog propalog plana dobro su se potrudili da ga sakriju od javnosti. Međutim, na sledećem linku vam donosimo jedan novinski izveštaj iz 2011. godine u kome možete saznati sve o ovom planu. I lako uporediti sa brojkama koje su sada aktuelne.

https://drive.google.com/file/d/1NbjZm0tka30HIoJWKp3x9ETqm2d9U7qw/view?usp=sharing

Crno na belo: RTB Bor je u nezapamćenoj dubiozi. A Blagoje Spaskovski i njegovi šefovi iz SNS o tome lažu građane Srbije.

Comments

comments