Politika

Iz penzije u fotelju: Ministar koji je zapošljavao starlete dobio novi posao od Vlade!

Beograd – Bivši ministar spoljnih poslova, Ivan Mrkić, koji je u vreme svog mandata masovno zapošljavao starlete na savetničke pozicije, nedavno je otišao u penziju, ali je i dalje državni funkcioner. Mada je bio karijerni diplomata i imao zvanje ambasadora, njega je nedavno Vlada Srbije postavila za člana Nadzornog odbora Jugoslovenskog rečnog brodarstva, gde prima dodatnih 63.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: “INVESTITOR BEOGRADA NA VODI PRODAJE NEKRETNINE JER NEMA PARA DA ZAVRŠI POSAO”

Skoro 40 godina Ivan Mrkić proveo je u diplomatiji, a vrhunac njegove karijere bila je funkcija ministra spoljnih poslova Srbije. Nakon odlaska sa te pozicije bio je savetnik tadašnjeg predsednik Tomislava Nikolića, da bi potom otišao u Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom, gde nije primao nikakvu platu.

Sve vreme imao je zvanje ambasadora i u Ministarstvu spoljnih poslova primao je mesečno 110.000 dinara. Prema saznanjima, on se penzionisao 30. maja, ali je i dalje ostao na državnim jaslama.

Sredinom maja, on je na sednici Vlade imenovan za člana NO Jugoslovenskog rečnog brodarstva, a nije poznato šta ga je preporučilo za tu poziciju i kakav uopšte doprinos može dati toj kompaniji kao karijerni diplomata.

Glavna delatnost JRB je prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima, a bavi se još agencijskim poslovima za domaća i strana brodarstva, remontom brodova, izdavanjem putničkih brodova sa posadom i poslovnog prostora, kao i čišćenjem tankova.

PROČITAJTE JOŠ: FARSA: U BEOGRADU NA VODI USELJEN SAMO 1 STAN, SVETLO GORI ZBOG MAJSTORA!

Ničim sličnim se Mrkić do sada nije bavio. Na poslat SMS bivši ministar nije odgovarao.

Mrkićev rad na mestu ministra spoljnih poslova u javnosti nije bio pozitivno ocenjen, a naročito nakon što su objavljene informacije da je MSP u njegovo vreme bio preplavljen starletama, od kojih su neke bile i u muškim časopisima.

Za dve godine on je zaposlio 228 ljudi, drastično više i od njegovog prethodnika Vuka Jeremića (169), koji je bio na ministarskog funkciji pet godina, i naslednika Ivice Dačića. Prema računici, Mrkić je praktično na svaka dva i po dana zapošljavao jednu osobu.

„Od jula 2012. do aprila 2014, u vreme dok je Mrkić vodio MSP, u radni odnos na neodređeno vreme primljeno je 81 lice, dok je u istom vremenskom periodu na određeno vreme primljeno 147 osoba“, pisalo je u zvaničnom iz MSP nakon pozivanja na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Kao razlozi za prijem novih kadrova, u dopisu iz MSP navodi se povećan obim posla, zamena odsutnog radnika, kao i postavljanje novih šefova u ambasadama i konzulatima.

PROČITAJTE JOŠ: STARLETE U MINISTARSTVU SPOLJNIH POSLOVA SU ZAMENILI MAMINI I TATINI SINOVI!

(izvor: espreso.rs)

Comments

comments