Politika

Jedan od najbogatijih gradova Nemačke daje za rasvetu 50 PUTA MANJE od Beograda!

Hajde da uporedimo novac koji se, recimo, u jednom od najbogatijih nemačkih gradova, Diseldorfu, izdvaja za božićnu rasvetu centra sa ovih tričavih dva i po miliona evra u Beogradu. Šljašteći stari grad i pešačka zona na Rajni koštaju 50.000 evra. Od toga privatne radnje pokrivaju 30.000. A grad preti, ako ne učestvuju svi, da će smanjiti svetlosne efekte. Oni dokupljuju rasvetu, ne kupuju novu.

Dragoslav Dedović, novinar Dojče velea, osvrnuo se na skandaloznu odluku Gorana Vesića da potroši još 2,5 miliona evra na novogodišnju rasvetu u glavnom gradu. Njegov tekst prenosimo u celosti i možete ga pročitati u nastavku.

PROČITAJTE JOŠ: VAPAJ SRBA SA KOSMETA: PREDSEDNIČE, NISTE ISPUNILI NIJEDNO OBEĆANJE!

Šta biste vi uradili da vam neko stavi na raspolaganje veću svotu novca? Recimo, tri stotine miliona dinara? Mogli biste da letujete u Grčkoj i vi i vaša deca, i unuci i čukununuci. Ukupno je to 12.500 skromnih letovanja za dvoje. Ili isto toliko prosečnih penzija. Koliko teško bolesne dece može da nabavi skupi lek iz inostranstva za dva i po miliona evra?

E, grad Beograd će toliko da potroši na novogodišnju dekoraciju. Zaludu prethodne afere sa jelkama. Suma koja će da se pretvori u svetlost pa u ništa biće ove godine rekordna.

To nam u oči kaže gradska vlast. Valjda smo je zato izabrali. Argumentacija novog gradskog bosa je zapanjujuće jednostavna. Njemu je to važno. A i turisti će da navale.

Zamišljam gradonačelnika kako sa balkona setno, ali ne i bez ponosa posmatra svoje delo u novogodišnjoj noći. Pred njim more svetlosti. U srcu mir. Nikada niko nije tako okitio grad. Niko.

A plamičci svetlosnih zečeva, saksofona i buzukija blistaju u očima oduševljenih Slovenaca, Kineza i Iranaca. Naše bezvizne braće.

Otkud buzuki, tradicionalni srpski instrument, među novogodišnjim nakitom? Tako hoće gradski crtači koji opisujući propozicije konkursa i traženu robu precrtavaju figure iz kataloga prošlogodišnjeg pobednika na tenderu. Samo firme koje znaju šta je pravi buzuki mogu da se nadaju uspehu.

A to je pre svih firma Kip lajt. Ta firma ima jakog grčkog partnera – Fotodiastasi. A njegov moto je – „perfekcija je naša strast“. Tako solunsko-atinski perfekcionosti i njihovi srpski partneri već ko zna od kada jedini pristupaju gradskoj kasi Beograda jer – jedini umeju da sviraju na buzukiju od svetlosti.

Ta veština, ta virtuoznost, izaziva divljenje.

Gradski izbori su pokazali da Beograđani većinski žele rupe na kolovozima, sulude fontane i novogodišnje more svetla sa nebeskim buzukijima. Da žarko žele zaostali način otpremanja i deponovanja smeća, poluraspadnute autobuse i tramvaje u kojima je leti pakleno a zimi sibirski, ali i veliki, zlatni Beograd u novogodišnjoj noći. Hoće opasne fasade i bezopasne zeke.

PROČITAJTE JOŠ: JAVNO PREDUZEĆE PLAĆA PREDSEDNIKU OPŠTINE I NJEGOVOJ PORODICI AVIO-KARTE ZA LETOVANJE!

Zadivljujuća je ta većinska volja po kojoj je iluzija uvek bolja od činjenica. Ružičasti mediji građaninu uvek bolje objasne koliko je bogat od njegovih rođenih džepova. Predsednik je u pravu, a dete koje je zbrisalo na Zapad živi u teškim zabludama. Medijsko vašarište je postalo dominantni način razmišljanja. Beograd na vodi – Hristos se rodi. Ima se, može se. Nek crknu svi koji drukčije misle.

Hajde da uporedimo novac koji se, recimo, u jednom od najbogatijih nemačkih gradova, Diseldorfu (na slici iznad), izdvaja za božićnu rasvetu centra sa ovih tričavih dva i po miliona evra u Beogradu. Šljašteći stari grad i pešačka zona na Rajni koštaju 50.000 evra. Od toga privatne radnje pokrivaju 30.000. A grad preti, ako ne učestvuju svi, da će smanjiti svetlosne efekte. Oni dokupljuju rasvetu, ne kupuju novu.

Dakle, Beograd vredi 50 puta više od Diseldorfa. Nije baš da srpska metropola u decembru blista jače i lepše. Ali u Diseldorfu nemaju buzuki.

PROČITAJTE JOŠ: KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU: ZORANA ISKRENA O RADETI, A NAPREDNJACI POBESNELI!

(izvor: dw.com)

Comments

comments