Politika

Jeremić: Ne može se u bojkot do pola

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da se u bojkot “lažnih izbora ne može ići do pola” i da svi u opoziciji moraju biti potpuno otvoreni kako bi se znalo da li jesu ili nisu za bojkot kao sredstvo rušenja režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: N1

“Ako niste za bojkot, ne možete biti sa ove strane. Nemam razumevanja za dvosmislenosti i kalkulacije po tom pitanju – ili bojkotujete ili ne bojkotujete. Ko neće ne mora, Bože moj. Nismo mi Vučić da nazivamo ljude izdajnicima”, rekao je Jeremić Radioteleviziji Vojvodine.

Na pitanje šta će biti uspeh bojkota a šta neuspeh, Jeremić je odgovorio da je bojkot već uspeo, jer se “sva prava opozicija” opredelila za neučestvovanje na izborima.

“Biće mali neuspeh, po mom mišljenju ne i fatalan, ako neko promeni odluku i izadje na lažne izbore. Narodna stranka to sasvim sigurno neće učiniti”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će posle takvih izbora, zakazanih za 26. april, u parlamentu biti vlast i “nešto što će se zvati opozicija” – a da će Aleksandar Vučić vagati da li i u kojoj proporciji da to budu Muamer Zukorlić, Nenad Čanak, Miša Vacić, Metla ili Zvono.

“Sada je i očigledno da stvaranje instant pokreta poput Metli i Zvona u marketinškom smislu dolazi iz istog izvora. Metla bi valjda trebalo da bude nacionalna, a Zvono gradjanska opozicija… Ali to neće biti normalno stanje, niti će odluke koje će takva skupština i vlada proistekla iz nje biti legitimne. Institucionalna kriza će biti očigledna. Ne može se pretvarati da je sve normalno bez prave opozicije u parlamentu”, rekao je Jeremić.

Upitan o učešću bivšeg potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića na subotnjem mitingu opozicije u Domu sindikata, Jeremić je odgovorio da je Samardžić nesumnjivo intelektualna veličina, a po njegovom mišljenju i karakterna.

“Imao sam priliku da sa njim saradjujem godinama. I kada smo se slagali i kada se nismo slagali, to je uvek bilo vrhunski profesionalno i gospodski. Mislim da je Slobodan Samardžić značajno pojačanje za srpsku opoziciju i zaista ne vidim nikakav razlog da to bude predmet bilo kakve kritike”, rekao je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Foto: N1

Jeremić je naveo da je cilj bojkota “lažnih izbora” da se Vučićev autokratski režim što brže gurne u terminalnu fazu ogoljene diktature u kojoj u parlamentu nema opozicije, ne postoje institucije i u kojoj su stvari potpuno jasne.

Predsednik Narodne stranke je, upitan o koracima koje će pozicija preduzeti nakon izbora, odgovorio da su dogadjaji u Crnoj Gori primer kako se može pružiti otpor “nenarodnoj, nadobudnoj i bahatoj antidržavnoj grupi ljudi koja uzurpira vlast”.

“U Crnoj Gori je u toku terminalna faza režima Mila Djukanovića. Da bismo do te faze stigli i u Srbiji i da ne bismo morali da na nju čekamo 30 godina, neophodno je bojkotovati predstojeće izbore”, rekao je Jeremić, prenela je Narodna stranka.

 

Izvor: N1

Comments

comments