DruštvoIzbor UrednikaPolitika

Kako bez finansijera da pokradeš izbore?

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović je izjavio je da se ta stranka “ne bavi ispumpavanjem državnog novca”, odnosno da najveći deo novca dobija po osnovu broja narodnih poslanika u Skupštini Srbije.

Nekoliko ljudi posvedočilo je za Balkansku istraživačku mrežu da su novac dobijen od funkcionera naprednjaka uplaćivali stranci pod svojim imenom pred predsedničke izbore. Zbog sličnih nalaza, ali iz kampanje 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je tu partiju Višem javnom tužilaštvu.

Na pitanje novinarke N1 kada će SNS da objasni kako 95 odsto donacija za finansiranje izborne kampanje ima identičnu cifru, Stefanović je rekao da se nije time bavio, ali da je siguran da će stranka odgovoriti na sva pitanja, odnosno veruje da su već dali odgovore.

“Nama ne trebaju finansijeri, ne treba nam ni (Miroslav) Mišković ni bilo ko od tajkuna. Mi se ne služimo ispumpavanjem državnog novca, mi najveći deo budžetskih prihoda dobijamo po osnovu broja narodnih poslanika u Skupštini Srbije”, rekao je Stefanović.

On dodaje da će i ostali imati priliku da pokažu odakle im novac kojim raspolažu.

“Uvek mi je interesantno da vidim kako su se finansirali oni koji nemaju nijednog poslanika u Skupštini, a trošili su milione evra na internet kampanju i ostale kampanje. nadam se da ćemo nekad i od Agencije za brobu protiv korupcije, ali i od svih ostalih medija, doći do tih pitanja pa da vidimo kako oni, koji nemaju zvaničnih državnih prihoda ni dinara, kako su uspeli da skupe milione”, rekao je Stefanović.

Podsetimo, predsednik SNS Aleksandar Vučić je nedavno izjavio, povodom navoda o pojedinačnim uplatama od po 40.000 dinara tokom predsedničke kampanje, da stranka ima “čiste pare sa računa države” i da je SNS-u “neka žena platila 19.000 dinara”.

(izvor: n1info.com)

Comments

comments