PolitikaSvet

Ko je sve kroz istoriju sebi presudio otrovom

Umesto da izdržavaju duge zatvorske kazne za zločine koje su počinili, mnogi svetski zločinci su rešili da umesto toga sebi oduzmu život.

To je učinio i Slobodan Praljak, koji je popio otrov usred sudnice u Haškom tribunalu.

Najviše je samoubistava zabeleženo po završetku Drugog svetskog rata, kada su nacisti želeli da izbegnu suđenja i zatvor.

Takođe i mnoge serijske ubice su nakon što su godinama ubijale, rešile da sebi oduzmu život.

Jozef Gebels

Gebels je bio ministar propagande i jedan od najbližih saradnika Adolfa Hitlera i mnogi istoričari ga smatraju odgovornim za Kristalnu noć.

Nakon Hitlerove smrti on je bio kancelar na jedan dan, pre nego što je i sam počinio samoubistvo. U smrt je otišao sa porodicom. Najpre su on i njegova supruga Magda cijanidom otrovali njihovo šestoro dece, a zatim su isto uradili i oni.

Hajnrih Himler

Šef Gestapa i zapovednik SS jedinica Hajnrih Himler je bio i jedan od idejnih tvoraca Holokausta, zbog čega je odgovoran za smrt miliona ljudi.

Nakon poraza on nije hteo da prizna odgovornost, već je pobegao s crnim povezom preko oka, bez brkova i s lažnim dokumentima, u uniformi dezertera. Kada je uhapšen sproveden je u logor zarobljenika, međutim tad se odao, pa je smešten u posebnu ćeliju. U njoj je izvršio samoubistvo pregrizavši kapsulu s cijanidom.

Herman Gering

Komandant nemačkog ratnog vazduhoplovstva Herman Gering je po završetku Drugog svetskog rata osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Nirnberškom procesu.

On je tada osuđen na smtrt vešanjem, ali je noć pre vešanja počinio samoubistvo cijanidom.

Martin Borman

Borman je bio lični sekretar Adolfa Hitlera i jedan od istaknutijih nacista. On je u odsustvu proglašen krivim za ratne zločine na Nirnberškom procesu.

Međutim, kasnije je utvrđeno da je i on počinio samoubistvo cijanidom u Berlinu. Dugo se pričalo da je možda uspio da pobegne, ali su forenzičari 1998. godine stavili tačku na glasine i potvrdili da su negovi ostaci nađeni u Berlinu.

Comments

comments