Izbor UrednikaPolitika

Gerila Istražuje: Ko stoji iza Milice Zavetnice? (FOTO)

Nakon ekskluzivnog otkrića portala Gerila o tome ko stoji iza DSS i Miloša Jovanovića, iznosimo istraživanje našeg tima o još jednom nacionalističkom pokretu u Srbiji.

Ko su, šta su i čiji su “Zavetnici”? To je pitanje koji mnogi postavljaju u poslednje vreme, a mnoge nevladine organizacije upozoravaju na njihovo delovanje. U pitanju je politička grupacija koja se u zadnjih par godina bori za svega nekoliko procenata podrške, ali koja je u poslednje vreme redovno prisutna na svim izborima, predstavljena putem solidno vidljivih i zapaženih kampanja. Ono što svakako bode oči jeste pažnja ruskih zvaničnika ovoj vanparlamentarnoj grupi, što ukazuje na to da iza Zavetnika stoje strukture bliske stranci “Jedinstvena Rusija”.

Zavetnici na prijemu u Ambasadi Rusije u Beogradu, sa ambasadorom Aleksandrom Čepurinom Milica Đurđević i Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, u Beogradu

Sergej Železnjak, glavni putinov obaveštajac za Balkan, sa Stefanom Stamenkovskim, predsednikom Zavetnika, u njihovom sedištu u Beogradu

Zavetnici u Jedinstvenoj Rusiji sa Sergejem Železnjakom

“Zavetnici” redovno posećuju Rusiju, gde, prema našim saznanjima, dobijaju dalje instrukcije za propagandno delovanje, a vlasti na Kosovu su im zabranile ulazak na svoju teritoriju upravo zbog saznanja da se radi o paravanu ruske obaveštajne službe.

Naši izvori koji su upućeni u rad Zavetnika govore kako je njihov glavni zadatak da ometaju rad evroatlantskih institucija u Srbiji i uopšte evrointegracije Srbije, a u prilog tome i nedavno gostovanje Milice Đurđević na televizijskim debatama, gde je većinu svog vremena usmerila na “pljuvačinu” po EU, Angeli Merkel i NVO koje su u Srbiji naklonjene Evropskoj Uniji.

“Zavetnici” takođe imaju svoje ispostave u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i Makedoniji. U BiH oni vode kampanju protiv ministra bezbednosti Mektića koji nije po ukusu Moskve, jer ometa njihovog glavnog igrača u BiH – Milorada Dodika sa kojim su Zavetnici veoma bliski.

Aktuelna kampanja terora protiv NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava je nešto što Zavetnici vrše prema instrukcijama Sergeja Železnjaka, glavnog Putinovog obaveštajca za Balkan, a detalji o tome su dogovoreni tokom poslednje posete Zavetnika Moskvi, gde ih je Železnjak dočekao u centrali Putinove Jedinstvene Rusije.

Činjenica da su Zavetnici bili prisutni u Ruskoj Dumi, gde su navodno predstavljali svoju platformu o Kosovu i Metohiji, ukazuje na bliske veze sa državnim strukturama u Moskvi.

Senat Sjedinjenih Država je u svom izveštaju o ruskom uticaju u Evropi naveo da su “Zavetnici” proruska organizacija sa najvećim uticajem u Srbiji.

I Centar za evroatlantske studije je takođe nedavno upozorio na delovanje “Zavetnika” kao pro-Putinovih struktura, više o tome možete pročitati u tekstu na njihovom sajtu.

Predizborna podrška?!

Zavetnike je u februaru ove godine posetio i pružio im podršku u kampanji za beogradske izbore Sergej Baburin, ruski političar visokog kalibra.

Ostaje pitanje kako su Zavetnici od male grupe ljudi za samo par godina prerasli u pokret koji ima značajnu težinu na političkom nebu Srbije, i pretenduju da postanu i parlamentarni faktor. Naši sagovornici kažu da su glavni razlog tome logistika i politička obuka koju kadrovi “Zavetnika” dobijaju iz Ruske Federacije.

Comments

comments