PolitikaSvet

Kome smeta Tadž Mahal?

Čuveni spomenik u indijskom gradu Agra našao se u centru političke oluje pošto neki od članova vladajuće desničarske hinduističke stranke tvrde da mauzolej koji je izgradio mogulski car ne odražava indijsku kulturu.

Poslanik vladajuće partije Baratija džanata – Indijske narodne partije Sanget Som nazvao je spomenik iz 17. veka „mrljom na indijskoj kulturi“ koji su izgradili „izdajnici“.

„Tadž Mahal ne treba da ima mesto u istoriji Indije, jer su ga izgradili izdajnici”, rekao je Sanget Som i dodao da je vladar Šah DŽahan bio protiv hindusa.

To nije prvi napad na mauzolej koji je izgradio vladar Šah DŽahan za svoju omiljenu suprugu u gradu Agra na severu Indije, navodi agencija AP.

Kontroverzni hinduistički sveštenik sada jedan od zvaničnika države Utar Pradeš, Jogi Adianah rekao je prošlog meseca da strani zvaničnici koji dolaze da obiđu Tadž Mahal treba da dobiju na poklon hinduističke religiozne knjige, umesto replike čuvenog spomenika.

Federalna vlada premijera Narendre Modija takođe se našla na meti kritika da pokušava da izvrši reviziju istorije, posebno perioda muslimanskih srednjovekovnih vladara.

Zvaničnici indijske države Utar Pradeš nedavno su izbrisali Tadž Mahal sa zvaničnog turističkog sajta, a na njegovo mesto su postavili priče o drugim turističkim atrakcijama, mahom hinduističkim hramovima.

Tadž Mahal je najveća turistička atrakcija u Indiji i svake godine privuče oko tri miliona turista. U gradu Agra je zbog velikog broja turista otvoreno 200.000 radnih mesta, što čini osnovu ekonomije tog grada.

(izvor:rts.rs)

Comments

comments