Politika

Lučani postavili neslavan “rekord”: “200 sumnjivih automobila na 16 hiljada birača”

Mobilni timovi posmatračke misije, koji prate atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, tokom lokalnih izbora, koji su održani u nedelju, primetili su veliki broj automobila sa registarskim tablicama iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica.

PROČITAJTE JOŠ: POLICIJA PROGANJA AKTIVISTE KOJI SU SPASILI BAKU OD NASILNOG ISELJENJA?!

Vozila su kružila po Dragačevu (Lučani), zadržavala se u blizini skoro svih biračkih mesta a neidentifikovane osobe iz vozila komunicirale su sa članovima biračkih odbora. Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA-e, za Danas kaže da je broj takvih automobila bio oko dve stotine, da oni, izvesno, nisu bili u posedstvu samo jedne političke opcije, već i opozicionih partija, kao i da će naknadnim utvrđivanjem pokušati da ustanove da li je bilo i nekih u vlasništvu javnih preduzeća i institucija. Sagovornik Danasa, koji se pre razgovora sa novinarkom našeg lista tek vratio iz Lučana, mestu gde su zabeleženi incidenti u policijskoj stanici, nakon hapšenja pripadnika Dveri i prisustva Dijane Hrkalović, državne sekretarke u MUP, kaže da su problematične situacije posledice sistemskog zapostavljanja izbornog procesa.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ODGOVOR NIKOLE KOJA I BEDŽ “1 OD 5 MILIONA” ZAPALILI MREŽE!

– Da smo u prethodnim izbornim ciklusima imali reakciju institucija na ozbiljna kršenja izbornog procesa, do ovog sada ne bi moglo da dođe. Ako ne kažnjavate unazad godinama očigledne primere zloupotreba, onda ne samo da imate ponavljanja grešaka i zloupotrebe, nego imate i sledeći korak, pomeranje granica u tim zloupotrebama – naglašava Nedeljkov (na slici ispod). On dodaje da je pad osetan od vrha na dole, dakle, od Centralne izborne komisije, do lokalnog nivoa.

– Na lokalnom nivou je, razume se, sve vidljivije, iako je postalo i previše uočljivo na republičkom nivou. Potpuno se izgubila ta linija između partijskog i javnog. To je sve posledica sistemskog ignorisanja celog procesa, nepostojanje znanja i kapaciteta. Vidite, u Lučanima imamo primer gde direktor javnog preduzeća, koji je na toj funkciji još od 1981. godine, na nedvosmislen način govori, odnosno naređuje zaposlenima za koga da glasaju. Pa, ko može da očekuje da se ti ljudi ne ponašaju po nalogu direktora kada im egzistencija zavisi od njega… Imali ste 200 sumnjivih automobila na 16.000 birača. Pa, to je neviđeni pritisak – smatra Nedeljkov.

PROČITAJTE JOŠ: RADINICI IKARBUSA U ŠTRAJKU, NISU PRIMILI PLATE OD SEPTEMBRA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments