Politika

“MAĐIONIČARI”: Ovi poslanici imaju po 3 ili 4 funkcije, a u Skupštinu gotovo da ne zalaze!

Svaki peti poslanik u Skupštini Srbije, mahom iz vladajuće koalicije, pored obaveza u republičkom parlamentu obavlja i neku drugu funkciju, ili po nekoliko dodatnih poslova.

Uglavnom za dodatne napore poslanici su i dodatno plaćeni i te nadoknade, ukoliko su u pitanju državni poslovi uglavnom su na nivou prosečne plate u Srbiji, koja iznosi oko 50.000 dinara, a ako je reč o angažovanju u privatnoj firmi, suma zna da bude i mnogo veća.

PROČITAJTE JOŠ: JEDAN OD GLAVNIH NAPREDNJAKA U JUŽNOM BANATU UMEŠAN U UZGOJ MARIHUANE?!

Na pitanje kako fizički uspevaju da ispune sve obaveze, poslanici odgovaraju da se sve može kad se čovek dobro organizuje. A oni su očigledno dobro organizovani kada u jednom danu uspevaju da stignu i na dva kraja Srbije. Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović odnedavno je član Nadzornog odbora u privatnom preduzeću Junet internešenel, gde prima oko 80.000 dinara platu. Isto toliko prima i u parlamentu Srbije, gde nije na stalnom radu i gde ga je sve manje. Međutim, ovaj poslanik nedavno je objavio i da prelazi u advokate i da mu je to u ovom trenutku najveća preokupacija, tako da i najviše vremena posvećuje toj novoj profesiji za koju se školovao. Osim toga, Đukanović je na doktorskim studijama na Pravnom fakultetu u Beogradu i istoimenom fakultetu u Nišu i sve postiže, mada sve ređe brani amandmane u parlamentu koje je sam predložio.

Pravi primer sposobnog poslanika je i naprednjak Darko Laketić (na slici ispod), koji poput mađioničara uspeva da jedno radno vreme pretvori u tri, pa čak i četiri. On je naime predsednik opštinskog odbora naprednjaka u Prokuplju, gde navodno i živi i odakle putuje za Beograd. Istovremeno je poslanik u Skupštini Srbije, član nekoliko skupštinskih odbora i predsednik Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja. Predaje na fakultetu u Leposaviću, a jedan je od direktora i u KBC „Dragiša Mišović“. Nedavno je za medije objasnio da je podelio radno vreme i da je 90 odsto vremena na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, a 10 odsto u „Dragiši Mišoviću“, što je dva-tri dana mesečno“, objasnio je Laketić, koji mesečno iz državne kase za putovanja uzima oko 50.000 dinara.

Laketić nije na stalnom radu u parlamentu, pa prima samo paušal od 27.000 dinara. U registru Agencije za borbu protiv korupcije ovaj poslanik prijavio je mesečni prihod od 110.000 dinara na pomenutom fakultetu u Leposaviću i 9.000 dinara koje prima kao pomoćnik direktora za medicinske poslove KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Ogromne obaveze po svemu sudeći ima i poslanik SDPS Ivan Bauer, koga, čini se, ima svuda, ali najmanje u skupštinskim klupama tokom zasedanja. Ali baš za poslaničke poslove Bauer prima najviše – 96.000 dinara. Član je Saveta Akcionarskog fonda Beograd, gde mesečno zaradi 29.700, a kako stoji na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, predsednik je i Odbora direktora PD „Omoljica“ a.d. Pančevo, i za taj posao mesečno inkasira 40.000.

„Primam oko 165.000 dinara, ali mora da se zna da radim puno“, kaže Bauer. Ne znamo da li je u celokupnu sumu Bauer uračunao i novi posao TV voditelja na Hepi televiziji, ali znamo da je za taj posao tražio saglasnost Skupštinskog Administrativnog odbora.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI GAZE PO SVOJIM OBEĆANJIMA: SAMI SEBI POTVRDILI DUPLE FUNKCIJE!

Aleksandra Tomić (na slici ispod), poslanica Srpske napredne stranke, predaje na dva fakulteta, poslanica je i predsednica najznačajnijeg skupštinskog odbora – Odbora za finansije. „Sve je u dobroj organizaciji. Kad imam pauzu u skupštinskom radu, ja držim predavanja na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, gde za nastavu dobijem 12.000 dinara. Prošle godine nisam imala vremena i nisam išla u Mitrovicu. Zaposlena sam na privatnom fakultetu Union Nikola Tesla i to je moj profesionalni izbor i tu primam 100.000 dinara. Predajem ponedeljkom, četvrtkom i petkom. Imam i asistente i uklapam se nekako. Evo sada smo imali ispitni rok“ , kaže Tomićeva i dodaje da u parlamentu Srbije, gde ima mnogo obaveza, prima samo dodatak od 29.000 dinara.

Očigledno i Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, uspeva da uklopi Agenciju za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearne sigurnosti, između službenih putovanja, predsedavanja parlamentu i borbe sa opozicijom. Ona je od prošle godine imenovana za predsednicu Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i za tu funkciju prima nadoknadu od 47.347 dinara. Uz poslaničku platu i paušal, Gojkovićeva prima i 35.000 dinara za zakup stana u Beogradu.

Socijalista Dušan Bajatović (na slici ispod) je poslanik ne sa najviše funkcija, ali svakako sa najplaćenijim funkcijama. On je direktor u Srbijagasu i mesečno za taj posao dobija 165.070 dinara, kao poslanik dobija paušal od 27.320 dinara. Član je nadzornog odbora AD Jugorosgaz i mesečno za to članstvo, kako piše na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, dobije 1.644.471 dinara, a član je i nadzornog odbora Podzemno skladište gasa Banatski Dvor, gde mesečno zaradi 593.000 dinara. NJegove stranačke kolege često su imale potrebu da brane visinu njegovih primanja pred novinarima, pa je tako Slavica Đukić Dejanović novinaru Danasa objasnila da Bajatović gotovo sva primanja daje u humanitarne svrhe.

Za razliku od Bajatovića, koji prednjači u primanjima, Petar Petrović, poslanik Palmine Jedinstvene Srbije, možda prednjači po broju funkcija. Odbornik je u Skupštini Jagodine, zamenik je predsednika skupštine Jagodine, ali to sve radi bez dinara. Kao član Visokog saveta sudstva mesečno prima 15.177, a isto toliko i kao član Državnog veća tužilaca. Član je nadzornog odbora Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode, gde mesečno zaradi 41.413 dinara, poslanik je i penzioner sa 58.500 dinara penzije. Na pitanje kako uspeva da sve postigne i da stigne na više strana, Petrović nam je ne tako davno odgovorio da mu uopšte nije problem da sve te obaveze uskladi.

„Vlasti u Srbiji već dugo godina gaje jedan licemerni odnos u kome s jedne strane javnost obaveštavaju kako imaju male plate i skromno žive, a sa druge, kada pogledate kako neki od njih izgledaju i da im odelo vredi više od jedne prosečne zarade, pitate se odakle je taj novac. Tek kasnije, kada siđu sa pozicija, demagogija se obelodani jer isplivaju razne nekretnine i poslovni aranžmani. Pri tom, ono što se i tada vidi samo je vrh ledenog brega“, kaže za Danas LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On dodaje da se tokom mandata, mimo zvanično prijavljenih zarada i raznih naknada, vrti na desetine hiljada evra, pri čemu mnogi od njih imaju i druge biznise, razvijene dok su bili na vlasti a koje kriju kao zmija noge.

PROČITAJTE JOŠ: SNS-OVAC ŽENI KUPIO DIPLOMU I ZAPOSLIO JE KAO MEDICINSKU SESTRU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments