Politika

“Makronovo pismo nije izvinjenje nego običan gest”

Pismo Emanuela Makrona predsedniku Vučiću nije poseban vid izvinjenja zbog mesta sedenja na nedavnoj ceremoniji u Parizu, ono predstavlja lep diplomatski gest i ništa više od toga – ocenjuje politikolog Boban Stojanović, komentarišući poruku koju je francuski predsednik uputio na adresu srpskog šefa države.

On objašnjava da se po diplomatskom običaju Emanuel Makron zahvalio svima koji su prisustvovali obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata u glavnom gradu Francuske, bez obzira na pokušaje naše vlasti da to javnosti predstavi kao iskaz posebnog poštovanja predsedniku Vučiću i Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: SVAKA ČAST: SINIŠA KOVAČEVIĆ ZBOG SERGEJA VRAĆA NAGRADU!

– Očigledno se ne radi o cirkularnom pismu, već o onom koje je napisano za svakog državnika ponaosob, u zavisnosti kakve je zasluge narod koji predstavlja imao u Velikom ratu. Bilo je nerealno očekivati da će se francuski šef države izvinjavati bilo kome, pa sve i da je raspored sedenja namerno bio onakav kakav jeste – navodi Stojanović i dodaje da delovi pisma u kojima Makron govori o unapređenju saradnje i strateškom partnerstvu, predstavljaju uobičajene diplomatske poruke koje se odašilju pred posetu nekoj zemlji.

U pismu koje je predsednik Emanuel Makron uputio predsedniku Vučiću, pored izraza zahvalnosti zbog prisustva na obeležavanju stogodišnjice primirja iz 1918. godine, navodi se da šef francuske države zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Makron odaje priznanje za borbu Srbije na strani saveznica, naročito zbog Solunskog fronta, „o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba“.

– Želim da vi i srpski narod budete u potpunosti uvereni u moje zalaganje da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom moje posete Srbiji petog i šestog decembra ove godine. Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog partnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost – piše u pismu Makrona adresiranom na Andrićev venac.

PROČITAJTE JOŠ: ZA GINISA: VUČIĆ JE SAMO U 2018. BIO 181 I PO SAT NA RTS-U!

Na kraju, predsednik Francuske zahvalio se Vučiću na njegovom pismu u kome mu je nedavno ukazao na doprinos Vlade Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje, sa molbom da, uz očekivanje njihovog skorašnjeg susreta, primi izraze njegovog dubokog poštovanja.

Podsetimo, javnost u Srbiji burno je reagovala na raspored sedenja na svečanosti povodom kraja Prvog svetskog rata 11. novembra u Parizu, kada je predsednik Hašim Tači imao istaknuto mesto na glavnoj tribini, a Aleksandar Vučić bio skrajnut. Nakon toga, ambasador Francuske Frederik Mondolini uputio je narodu Srbije javno izvinjenje gostujući u jutarnjem programu televizije Prva. Zvanični Beograd nije zbog rasporeda sedenja uputio nikakvu zvaničnu notu Parizu koliko je poznato, a pojedini portali u Srbiji spekulisali su da je pravi razlog tome, to što je francuska kompanija Vansi u fazi plaćanja koncesije nad aerodromom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Datum – 15. novembar

Pres-služba predsednika Vučića objavila je fotografiju pisma Emanuela Makrona iz koje se vidi da je ono datirano na 15. novembar. Dan primirja 11. novembar i izrazi zahvalnosti Srbiji na učešću u ceremoniji i podsećanju na srpske ratne žrtve, kao i osvrt na regionalnu stabilnost čine kraći deo pisma, dok je duži posvećen saradnji i Frankofoniji, uključujući i predstojeću Makronovu posetu Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) NOVOGODIŠNJA RASVETA U BEOGRADU POJELA 10 VRTIĆA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments