DruštvoPolitika

Mali ponovo o metrou, evo kada očekuje početak izgradnje…

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa.

Siniša Mali (Foto: Jutjub)

Gradonačelnik je tom prilikom izjavio da Beograd nikada ranije nije bio bliže početku izgradnje metora, prenosi Beoinfo.

Dokument potpisan između Vlade Republike Srbije, Vlade Republike Francuske i Grada Beograda pomera grad korak bliže ka ostvarenju višedecenijskog sna Beograđana da napokon dobiju podzemnu železnicu, koja će podstaći dodatni ekonomski i infrastrukturni razvoj prestonice, poručio je Mali.

“Dokument koji smo danas potpisali nam daje mogućnost da počnemo da radimo studiju predizvodljivosti koja će biti gotova za devet meseci. Tada ćemo predstaviti rezultate građanima Beograda, a time će biti stvorena osnova za izvođački projekat. Beogradski metro je strateški važan projekat, a Francuska, Srbija i grad Beograd će nastaviti zajedničke aktivnosti na projektu beogradskog metroa, koji će biti realizovan u skladu sa javnim upravljanjem projektom i oslanjajući se na francusku ekspertizu u oblasti izgradnje metroa”, rekao je Mali.

On je dodao da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje, prioritetno biti izgrađen, a izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine, odnosno 2020. godine.

“Važno je napomenuti da će postojeća gradsko-prigradska železnica ‘BG voz’ biti u potpunosti integrisana u metro. To ranije nije bio slučaj jer prethodnim analizama i studijama o razvoju metroa nisu uzeti u obzir stvarni potencijali ‘BG voza’. Mi smo te potencijale prepoznali i metro će u kombinaciji sa ‘BG vozom’ biti kičma šinske saobraćajne infrastrukture u Beogradu”, rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je u ovoj godini izrađen Masterplan saobraćajne infrastrukture “Smartplan” kojim je predviđena izgradnja dve linije metroa. Prva linija biće dugačka 22,5 kilometara, a druga 19,8 kilometara. Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je izgradnja metroa veoma važan i ozbiljan projekat, koji približava Beorad i Srbiju Evropi.

“Ovo nije samo veliki infrastrukturni projekat za grad Beograd, koji će mu omogućiti da se priključi značajnim prestonicama Evrope, već je ovo i pravi način da se pripremaju infrastrukturni projekti u kojima osim što obezbeđujemo sredstva, planiramo vreme da se prethodno izvedu studije izvodljivosti, predviđamo sve teškoće i nalazimo najbolja rešenja pre nego postavimo kamen temeljac”, rekao je Vujović.

On je zaključio da veruje da će ovaj projekat imati podršku svih građana Srbije, ali i zemalja Evropske unije, a u postupku približavanja Evropskoj uniji.

(Izvor: Beoinfo)

Comments

comments