Politika

Marko Đurić huška naprednjake na opozicione opštine!

Opština vlast u Paraćinu danas je saopštila da smatra da je visoki državni funkcioner Marko Đurića izneo niz neistina koje su ozbiljna pretnja i napad na lokalnu samoupravu.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić, koji je i direktor vladine Kancelarije za Kosovu i Metohiju, izjavio je da „lokalne samouprave u Šapcu, Paraćinu i Starom gradu ucenjuju radnike lokalnih samouprava gubitkom posla da moraju da prisustvuju njihovim mitinzima i da su zarobili lokalne samouprave i pretvorili ih u tajkunski servis“.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SPADATE U OVU GRUPU? OVO JE POLITIČKI PROFIL PROSEČNOG SRBINA

Đurić je kazao da predsednici lokalnih samouprava u Starom gradu, Paraćinu, Šapcu „ne treba da se iznenade ako gradjani na njihovo ponašanje odgovore protestima u tim opštinama i gradovima“.

U saopštenju je danas Opštinsko veće Paraćina navelo je da je ta opština, izmedju ostalog, od strane Državne revizorske institucije (DRI) proglašena za najbolju opštinu u kontrolama DRI do 2014. godine i da je slično priznanje na osnovu izveštaja DRI dobila i 2018.godine u okviru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za primer dobre prakse u upravljanju javnim finansijama.

Opština Paraćin je navela da je 2016. godine proglašena za najtransparentniju opštinu u Srbiji, a 2012. godine za najbolje preduzeće u Srbiji u oblasti javnih nabavki (po mišljenju državne uprave za javne nabavke) proglašena je JP „Direkcija za izgradnju“ Paraćin.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): SUKOB SPECIJALACA ROSU I MEŠTANA ŠTRPCA ZBOG MHE!

Istaknuto je i da je ta opština dobila 2010. godine i priznanje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti za poseban doprinos afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu.

„Sa druge strane partiju Marka Đurića u Paraćinu vode neki od najbogatijih Paraćinaca, koji su svoje početno bogatstvo stekli baveći se trgovinom cementom devedesetih, kupujući zatim društvena preduzeća, obavljajući i monopolske poslove, uz ozbiljnu sumnju da su u sukobu interesa i uz neoborivu činjenicu da su medju njima i lica pravosnažno osudjivana od strane tužilaštva za organizovani kriminal“, navodi se u saopštenju i dodaje da Djurić „tajkune i osudjivane kriminalce ne mora da traži u tri lokalne samouprave gde Srpska napredna stranka (SNS) nije na vlasti, nego onima koji su u redovima SNS-a, uključujući povereništvo te stranke u Paraćinu“.

Opštinsko veće je navelo da je „nasilna priroda dosadašnjih akcija SNS-a protiv te lokalne samouprave dobro dokumentovana kroz izveštaje medija i podnete prijave za remećenje javnog reda i mira“ i da su se tim akcijama naprednjaka bavile i medjunarodne organizacije posvećene očuvanju lokane demokratije i ljudskih prava, kakva je i Savet Evrope čiji je punopravni član i Srbija, koja je ratifikujući povelje Saveta Evrope preuzela i odgovarajuće obaveze kako bi dokazala da je deo civilizovanog sveta.

„Spremni smo da dočekamo novi juriš paraćinskih naprednjaka, njihovih tajkuna i osudjivanih kriminalaca u njihovim redovima na lokalnu samoupravu“, navodi se u saopštenju i dodaje da se aktuelna vlast u Paraćinu kandidovala na izborima izmedju ostalog i da bi od „takvih štitili ustavni poredak, slobodu, demokratiju, uključujući i lokalnu demokratiju i pravo na lokalnu samoupravu“.

U saopštenju Opštinskog veća koje je potpisao predsednik veća i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović navodi se i da je to je deo misije od koje neće odustati.

PROČITAJTE JOŠ: SLOBODNA ZONA SE FORMIRA POSLE SUTRAŠNJE ŠETNJE

(izvor: danas.rs)

Comments

comments