Politika

Mrkić je i dalje na funkciji – i da, i dalje lupeta

Ivan Mrkić, nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, kadar Tomislava Nikolića i dalje obavlja državnu funkciju – sada je naime član Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom, šta god to značilo.

Kao član ovog nacionalnog saveta, izjavio je da ima recept kako Srbija može da bude kao Švajcarska, a sve što nam je potrebno jeste – Moravski kanal.

Uveren sam da bi Srbija prosperirala sa takvim megaprojektom, ličila bi na Švajcarsku, ali nažalost, ta ideja se često banalizuje, ocenio je član Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Ivan Mrkić, govoreći o Moravskom kanalu.

Lepo se gospodin Mrkić snalazio svih ovih godina, a ako ste zaboravili evo koje funkcije je obavljao u prethodnom vremenu:

1990. godine postaje ministar-savetnik u Misiji SFRJ pri Evropskoj zajednici u Briselu, gde je ostao do 1992. godine. Već 1993. postaje šef kabineta Dobrice Ćosića, prvog predsednika Savezne Republike Jugoslavije, a onda dobija čuvenu poziciju otpravnika poslova, a zatim i ambasadorsko mesto u Ambasadi Savezne Republike Jugoslavije u Nikoziji, Republika Kipar, gde je ostao do 1999. godine.

Po završetku mandata na Kipru, Mrkić dobija mesto pomoćnika saveznog ministra za inostrane poslove, na kojem je bio do 2001. godine, da bi do 2004. bio ambasador u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove, a zatim u Ministarstvu inostranih poslova Srbije i Crne Gore. Nakon toga, Mrkić je dve godine bio određen u grupu ambasadora za specijalne i ad hok poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, da bi 2006. godine opet dobio ambasadorsko mesto, ovog puta u Japanu, gde je ostao do 2011. godine. Po povratku u Srbiju, radio je kao državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Iako je bio poznat kao “čuvar trezora Slobodana Miloševića na Kipru” imao je čuvenu izjavu 2013. godine:

Velja je moj prijatelj. Velja kaže da je Dinkić 2001. na Kipru našao tri milijarde maraka. Ja se, iskreno, ne razumem u finansije. Svoju platu ostavljam supruzi ili mlađem sinu, koji to raspoređuju.

Comments

comments