Politika

MUP koči istragu o Bajatovićevim malverzacijama: Gde je nestalo 370 miliona evra?!

Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru na pitanje zašto godinama traje predistražni postupak protiv odgovornih u Srbijigasu, navodi da je predistražni postupak počeo pre čak pet godina.

Odgovor na pitanje u vezi sa poslovima izgradnje mreže manjih gasovoda širom Srbije, na kojima je Srbijagas angažovao privatne firme bez tendera, Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je nakon 16 dana.

Istraživanje Insajdera ranije je pokazalo da je rukovodstvo Srbijagasa dodljivalo poslove bez tendera tako što je sklapao ugovore sa privatnim firmama koje jednostavno proglasi strateškim partnerima, iako sve troškove snosi javno preduzeće.

PROČITAJTE JOŠ: I POLJOPRIVREDNICI SE PRIKLJUČUJU PROTESTU, TRAKTORI I OSTALE MAŠINE STAJU U PETAK!

Cene u ugovorima bile su znatno veće od onih koje su lokalne samouprave predviđale planovima gradnje distributivnih gasovoda. Osim toga, rokovi za završetak gasovoda uglavnom su probijeni i pomerani, u nekim slučajevima i za četiri godine.

Sporni poslovi su premašili iznos od 370 miliona evra.

Tužilaštvu za organizovani kriminal, između ostalog i zbog ovih poslova Srbijagasa, podnete su tri gotovo iste krivične prijave – jedna je anonimna a druge dve su podneli antikorupcijski tim Ministarstva energetike, koji je inače osnovala prethodna ministarka energetike Zorana Mihajlović, a zatim i Agencija za borbu protiv korupcije.

PROČITAJTE JOŠ: “JEDAN DIVAN ČOVEK”: RADOJIČIĆ PO BROJU AFERA TEK NEZNATNO ZAOSTAJE ZA SINIŠOM MALIM!

Na pitanje Tužilaštvu zbog čega već godinama nema odluke o podizanju optužnice ili odbacivanju krivičnih prijava, dobili smo sledeći odgovor:

„Tužilaštvo za organizovani kriminal je 31. maja 2013. podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u. Od tada do danas MUP nije dostavio kompletan izveštaj o zatraženim podacima“.

Gotovo identičan odgovor na isto pitanje Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo nam je i pre dve godine.

Iz ovih odgovora Tužilaštva jasno je da predistražni postupak traje već punih pet godina, a razlog je, po svemu sudeći, to što MUP ne odgovara na zahtev Tužilaštva.

MUP nije dostavio tražene podatke ni posle, kako saznajemo, pet urgencija koje je uputilo Tužilaštvo. Sa druge strane ni samo Tužilaštvo na ovom slučaju ne radi aktivno jer, prema propisima, Tužilaštvo ima mehanizme na raspolaganju da samostalno sprovodi istragu. Osim toga, Tužilaštvo je bilo dužno da redovno i samoinicijativno obaveštava javnost o tome da MUP ne postupa po zahtevima tužilaštva i tako praktično otkazuje poslušnost instituciji nadležnoj za vođenje istrage, odnosno tužilaštvu.

PROČITAJTE JOŠ: KADA SIPAMO 10 LITARA GORIVA, SNS NAM UZME 800 DINARA!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments