Politika

Naprednjaci postavili konobara i saobraćajnog tehničara na čelo ustanova kulture!

Lokalne vlasti u Kuli morale bi pod hitno da ponište konkurse za izbor direktora kulturnih ustanova u Crvenki i Sivcu, jer su izborom „konobara i saobraćajnog tehničara“ na te pozicije ugrozili vladavinu prava i prekršili više zakona.

Tamošnji odbor DS je ocenio da je skandalozno to što je u mestu Crvenka za direktora Doma kulture i jednog od najnagrađivanijih amaterskih pozorišta u Vojvodini „Stevan Sremac“ izabrana osoba koja, kako se navodi, od kvalifikacija ima „samo višu konobarsku školu i nula radnog iskustva u oblasti kulture“.

PROČITAJTE JOŠ: LETEĆI PAPCI I SVINJSKE GLAVE

Kako se dodaje, skandalozno je i što je u Sivcu za direktorku Doma kulture postavljena premlada osoba koja „radnog iskustva nema uopšte“, a završila je saobraćajnu školu.

„Ovo dvoje ljudi su pritom i sami svesno prekršili Zakon o kulturi, jer su se prijavili na konkurs iako su znali da nemaju dovoljno kvalifikacija da se bave tim poslom“.

DS je upozorio da su u konkursu za direktore domova kulture u Crvenki i Sivcu navođeni „posebni kriterijumi“ u suprotnosti sa zakonima, a sa namerom lokalnih vlasti da na ta mesta zaposle „svoj zaslužni stranački kadar“.

PROČITAJTE JOŠ: ŠIRI SE FRONT ZA ODBRANU REKA STARE PLANINE: PRIDRUŽILI SE I DEKANI BEOGRADSKIH FAKULTETA

„U ovim konkursima i izborima se vidi direktna i neskrivena namera lokalnih moćnika da uhlebe svoje zaslužne nosače letaka i učesnike u stranačkim aktivnostima. Oba konkursa su na očigled gradjana koji finansiraju rad kulturnih ustanova, bila specijalno prilagođena upravo za dvoje odabranih“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su za nezakonite izbore odgovorni i odbornici Skupštine opštine Kula i predsedavajući na sednici na kojoj su direktori izabrani, jer su podržali „sramni izbor za koji svi znaju da je naređen iz stranačkih kancelarija SNS“.

Vojvođanski analitičko istraživački centar VOICE ranije ove nedelje je izvestio da su Skupština opštine Kula i odbornici vladajuće većine koju u toj opštini predvodi SNS, izabrali za direktora Doma kulture Crvenka Miodraga Grubora iako nema potrebne kvalifikacije i uslove propisane Zakonom o kulturi.

Istog dana, na sednici 17. jula, za direktorku Doma kulture Sivac postavljena je Miljana Medojević, koja je završila Srednju školu „4. juli“ u Vrbasu, smer Tehničar drumskog saobraćaja i nema iskustva u upravljanju sektorom kulture, piše ove nedelje VOICE.

Portal je istakao da je problem u nadležnosti Ministarstva kulture koje je obavešteno o nezakonitim izborima direktora, i čeka se njegovo postupanje.

PROČITAJTE JOŠ: REM I MITROVIĆ SE UDRUŽILI PROTIV VUKOSAVLJEVIĆA: POGAĐAJTE KO JE SLEDEĆI MINISTAR KOJI ĆE BITI IZBAČEN IZ VLADE

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments