Politika

Naprednjaci “progutali” 300 miliona!

Još jedan u nizu izveštaja Državne revizorske institucije pokazao je da lokalne samouprave nezakonito troše višemilionske iznose. Ovog puta, u pitanju je Kikinda. Tamošnje vlasti su, utvrdio je revizor, mimo legalnih procedura potrošile čak 300 miliona dinara.

JP Kikinda imala je neisplaćena potraživanja u iznosu od 3,5 miliona dinara. Ali to je, naspram ostalog što je utvrdio državni revizor, samo kap u moru.

Kikindske vlasti su, mimo zakonskih procedura, potrošile 136 miliona dinara, dodatnih 75 miliona utrošeno je bez valjanih javnih nabavki, dok je 18 miliona dinara potrošeno na nezakonito povećanje plata u javnom sektoru.

I to nije sve. Pored drugih, takođe višemilionskih neopravdanih troškova, u izveštaju DRI se navodi kako je gradonačelnik, i pored zakonske zabrane, jednom izabranom licu povećao platu za 170 hiljada dinara, da je gradsko veće preplatilo svoje zaposlene za 1,7 miliona, dok je gradska uprava radnike nezakonito častila sa ukupno 13 miliona dinara.

Višemilionski iznosi otišli su i na angažovanje funkcionera u komisijama, pa je samo većnik za poljoprivredu, radeći isti posao za koji je postavljen, inkasirao 350 hiljada dinara, dok je nešto više od pola miliona bez ikakvih kriterijuma dato udruženju čijeg zastupnika je lokalna opozicija optuživala za kupovinu glasova.

Najveći sporni iznos je onaj od 1,6 miliona evra, koliko je grad firmi “Beoauto” platio za plac koji je danas izdat kompaniji “Zoppas”.

Iznos je utvrđen na osnovu procene privatne firme i bez konsultovanja poreske uprave.

“Beoauto” je inače u vlasništvu rođenog brata člana glavnog odbora SNS i bivšeg državnog sekretara u MUP-u Vladimira Božovića. U gradskoj upravi kažu da se radi o nasleđenim problemima.

“Većina primedbi iz revizorskog izveštaja je ili nasleđena ili ima neku dugogodišnju praksu. Grad Kikinda i Gradska uprava rade na otklanjanju svih primedbi i uspostavljanju bolje kontrole u trošenju javnih sredstava. Hvala najlepše”, rekla je Snežana Kovačević, sekretarka za finansije Gradske uprave u Kikindi.

Ipak, nisu svi troškovi nasleđeni, neki su iz navedene godine?

Kovačević: Hvala najlepše, to je bio moj komentar.

Da li možemo da pričamo o…

Kovačević: Prijatno!

U opoziciji kažu – Srpska napredna stranka je na vlasti u Kikindi od 2013. godine, i argument o nasleđenim problemima ne stoji.

“Proneverite 13 odsto budžeta grada i sad, neko je od pre 4-5 godina kriv za to. Mislim da to nije istina. Mislim da to nije samo nestručno, već i osiono i bahato ponašanje, raspolaganjem para svih nas, građana Kikinde”, navodi Viktor Felbab, predsednik GO DS.

Demokrate dodaju – najveći deo građana ni ne zna za izveštaj državnog revizora, jer skoro nijedan lokalni medij o njemu nije izveštavao.

(izvor: N1)

Comments

comments