Politika

NEMA ODUSTAJANJA: Protest ispred RTS-a, nedelja (19h)

Predstavnici opozicije prihvatiće poziv čelnika RTS za sastanak u subotu, 3. februara, ali ne odustaju od najavljenog protesta 4. februara u 19 časova ispred zgrade te kuće. Protest je ranije zakazan zbog, kako su naveli, „kontinuiranog kršenja zakona i blokade opozicije na javnom servisu“.

Predsednik Upravnog odbora RTS Vladimir Vuletić je pozvao predstavnike opozicionih stranaka na razgovor, ističući da će RTS „svestan svojih zakonskih obaveza, i ovoga puta će pratiti kampanju i predstavljanje stranaka u okviru zakonom predviđenih obaveza“. Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković kaže da će prihvatiti poziv RTS-a na sastanak, ali da to ne znači da će odustati od protesta 4. februara.

– Na sastanak naravno idemo, jer smo ga mi i tražili, a od protesta ne odustajemo, jer sadašnje stanje ne može da promeni jedan sastanak. Sastanak bi mogao da bude samo početak promene stanja, a protest u tome, opet, može samo da pomogne i to svim akterima, celom društvu, pa i samom RTS-u, ističe Janković.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović takođe je prihvatio poziv RTS-a.

– Idemo na sastanak radi ukazivanja UO RTS kako već godinama krše i zakon i norme novinarske profesije tako što favorizuju režim. Protesta će biti. On nije zbog ove kampanje već zbog izveštavanja i postavljanja informativnog programa RTS-a u prema opozicionim kandidatima – naglašava Stefanović.

Istog stava su i u Socijaldemokratskoj stranci, čiji portparol i funkcioner Konstantin Samofalov kaže da će se odazvati pozivu za sastanak, ali da od protesta zakazanog za nedelju ne odustaju. Prema njegovim rečima, sastanak zakazan u poslednji čas nije nikakva garancija da će RTS poštovati osnovne demokratske norme.

– Inicijativa Ne davimo Beograd učestvovaće na sastanku 3. februara na RTS-u. Smatramo da je ponašanje javnog servisa nedopustivo, ne samo u izbornoj kampanji, kada je na njemu odgovornost još i veća, već i u redovnom radu. Inicijativa ima jako loše iskustvo sa RTS-om čiji novinari u čitavoj 2017. godini nisu ni jednom, dakle nula puta, pozvali nekog od naših predstavnika čak ni za komentar ili potvrdu vesti, a kamoli za učešće u nekom programu – kaže Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd. On dodaje da sastanak na RTS-u ima dodatnu težinu „kada znamo da je većina medija ekonomski ili na druge načine ucenjena i izbegava da objavljuje nepodobne sadržaje“.

– Tako će biti sve dok postoji i ozbiljna medijska imperija namenjena direktnom gušenju svake kritike, blaćenju i zastrašivanju, kao što su Pink, Informer, Srpski telegraf i Studio B. Inicijativa će podržati protest u nedelju. Vidimo se ispred RTS-a – poručio je Lazović.

Istog mišljenja su i u Narodnoj stranci, koji na protest u nedelju pozivaju i građane „da brane svoje pravo da znaju sve“.

– Odazvaćemo se pozivu RTS-a, ali tužno je što do ovakvog razgovora uopšte mora da dođe. Uloga javnog servisa je definisana zakonom i ona podrazumeva informisanje građana u potpunosti, što znači i podjednaku zastupljenost svih političkih opcija. Nažalost, u realnosti nije tako – ocenjuje potpredsednik NS Nikola Jovanović. On dodaje da Narodna stranka neće odustati od protesta „jer jedan sastanak u ovoj dramatičnoj situaciji neće ništa promeniti“.

Pokret slobodnih građana prethodno je najavio da će sa protesta biti upućen zahtev za smenu direktora i urednika informativnog programa javnog servisa, zbog, kako su istakli, politički pristrasnog rada, kao i da RTS i drugi mediji poštuju zakon i standarde struke i obezbede ravnomernu zastupljenost političkih aktera. Najavljeno je i da će opozicija formirati odbor za organizaciju protesta ispred zgrade RTS-a, kao i radnu grupu za saradnju u kontroli izbora.

Dogovor su postigli predstavnici Demokratske stranke, pokreta Dosta je bilo, Levice Srbije, Narodne stranke, Nove stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Pokreta protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, udruženja Šta radite bre i stranke Zajedno za Srbiju.

Šutanovac: Nećemo biti remetilački faktor

Dragan Šutanovac, predsednik DS, kaže da on lično neće prisustvovati sastanku u RTS-u jer je u subotu obeležavanje godišnjice stranke, ali da će svakako neko iz DS biti u opozicionoj delegaciji. Na pitanje da li je za to da protestni skup ipak bude održan, bez obzira na rezultate razgovora u subotu, on je rekao da će DS učestvovati u tom skupu ukoliko većina tako odluči. „Mi nismo nismo organizatori, ali nećemo biti ni remetilački faktor“, naveo je Šutanovac.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments