Politika

Niški aerodom će već 1. septembra doživeti potpuni kolaps?!

Vlada Srbije i Grad Niš odugovlače sa davanjem saglasnosti na produžetak zaposlenja 48 radnika Aerodroma „Konstantin Veliki“, što je 40 odsto ukupno zaposlenih, a ukoliko takva odobrenja ne stignu, od 31. avgusta biće ugroženo elementarno funkcionisanje te vazdušne luke, upozorili su dobro informisani izvori.

– Niški aerodrom sada ima 120 radnika, ali do 31. avgusta ističu ugovori za čak polovinu zaposlenih, odnosno njih 58, od kojih za deset nije potrebna saglasnost Vlade ili Grada. Ukoliko Republika i Grad ne daju saglasnost na produžetak zaposlenja 48 radnika, u problemu će biti i tih deset, jer neće moći da budu sagledani, pošto Aerodrom više neće imati pravo na 120 radnika koje je prethodno odobrila Skupština grada. Pošto je odobreni broj radnika neophodan za opsluživanje sadašnjeg broja putnika i linija, drastično smanjenje broja zaposlenih predstavljalo bi tiho ubijanje Aerodroma – kažu naši sagovornici.

PROČITAJTE JOŠ: UNIŠTAVANJE PRAVNE DRŽAVE I TROŠENJE BEZ POLAGANJA RAČUNA: PO TOME PAMTIMO GODINU DANA “ANINE” VLADE!

Oni preciziraju da do kraja sledećeg meseca ističu ugovori na određeno vreme za 30 radnika, za koje je Aerodrom još 17. maja tražio „stalo zaposlenje“ od Komisije Vlade Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje. Prema proceduri, zahtev je upućen Gradu, koji ga je prosledio Vladinoj Komisiji, a koja o zahtevima odlučuje do 25. u mesecu. Na sajtu Vlade ne postoji informacija da je Komisija do 25. do juna odlučivala o ovom zahtevu.

Već do kraja ovog meseca ističu ugovori za još 18 radnika, zaposlenih preko Agencije za ustupanje ljudskih resursa. Gradsko veće je sa dnevnog reda sednice održane 15. juna skinulo prethodno najavljeno odlučivanje o izmeni planova poslovanja javnih preduzeća, među kojima je bila i izmena plana JP „Aerodrom Niš“. Ta izmena plana trebalo je da omogući povećanje iznosa budžetskih sredstava za Agenciju i ostanak tih radnika na aerodromu.

Od deset radnika Aerodroma zaposlenih na određeno vreme bez saglasnosti Vlade otkaz je ovih dana dobilo troje, a u narednom periodu ista „sudbina“ čeka još sedmoricu. Oni su zaposleni u toku 2016., na period od dve godine, a Zakon o radu predviđa da po isteku tog perioda moraju biti otpušteni ili zaposleni „za stalno“.

Imovina i osnivačka prava Aerodroma Niš besplatno su ustupljeni Republici 22. juna odlukom Skupštine grada, a na predlog Gradskog veća i preporuku Vlade Srbije. Republički i gradski zvaničnici odluku su obrazlagali tvrdnjom da Aerodrom posluje sa gubitkom, a da Grad nema sredstva za finansiranje njegovog funkcionisanja i razvoja, što Republika navodno planira. U preporuci Vlade za besplatno preuzimanje Aerodroma je, međutim, navedeno da ni postojeće obaveze Grada i Aerodroma ona neće preuzeti sigurno, već „eventualno“.

Na Aerodromu Niš su i nedavno podsetili da on beleži poslovnu ekspanziju od 2014. godine, kada su na njegovu pistu sletele prve lou kost kompanije. Oni su precizirali da je Aerodrom u prvoj polovini ove godine opslužio 174.118 putnika, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine, te da se do kraja godine očekuje 400.000 putnika.

PROČITAJTE JOŠ: GRBOVIĆ JE BEZ IKAKVOG MEDIJSKOG ISKUSTVA DOBIO NA UPRAVLJANJE “ŠTARK ARENU”

Prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju, dobit Aerodroma u 2017. godini iznosila je oko 63,5 miliona dinara, pošto je ukupan prihod bio 321,7 miliona, a rashod – 258,2 miliona dinara. Za zarade zaposlenih isplaćeno je ukupno oko 98,2 miliona dinara, što je 71 odsto od planiranih 138,7 miliona dinara.

Posle predloga Gradskog veća o besplatnom ustupanju Aerodroma državi započeli su građanski protesti, u organizaciji Inicijative Ne damo niški aerodrom. Na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad poslovno sve uspešnijim aerodromom, kako bi mu ograničila broj putnika u korist koncesionara Aerodroma „Nikola Tesla“, kompanije Vansi erport.

Nakon više suprotstavljenih izjava, republički zvaničnici su „priznali“ da je u koncesionom ugovoru predviđeno da aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje, sve dok „Nikola Tesla“ ne bude dostigao 12 miliona.

Ćutanje vlade i gradonačelnika

Vlada Srbije i gradonačelnik Niša Darko Bulatović (na slici iznad) juče do zaključenja ovog izdanja nisu odgovorili na pitanja vezana za odlaganja davanja saglasnosti na produženje zaposlenja radnicima na niškom aerodromu. Bulatović, inače, mesecima unazad ne odgovara na pitanja našeg lista.

PROČITAJTE JOŠ: PUF: “NE PLAŠIMO SE VUČIĆA I NJEGOVIH POLTRONA KOJI NAS SADA BLATE”

(izvor: danas.rs)

Comments

comments