Politika

NISMO ZABORAVILI: Zašto Vlada još uvek krije ugovor o koncesiji “Nikole Tesle”?!

Da li se i kako davanje koncesije nad beogradskom vazdušnom lukom “Nikola Tesla” formalno tiče niškog Aerodroma “Konstantin Veliki”, građani Srbije još ne znaju. Ni pored mnogih obećanja najviših državnih funkcionera da će ugovor sa francuskim Vansijem biti objavljen, taj dokument je tajna.

Više od mesec dana, otkako je potpisan ugovor između Vlade Srbije i Vansija, taj dokument je van očiju javnosti. Građani zbog toga još nisu potpuno uvereni da li se “Konstantin Veliki” pominje u dokumentu, jer među predstavnicima vlasti svako priča svoju priču.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO JE VUČIĆ POBEGAO IZ NIŠA?

Da se ugovor čuva u tajnosti uverili su se i novinari, kojima Vlada Srbije, ni nakon isteka zakonskog roka, nije odgovorila na zvaničan Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Ne samo da nisu dostavili traženi ugovor, već nisu uopšte odgovorili na zahtev. Time Vlada direktno krši sopstvene propise, a svim državnim organima šalje poruku da to tako može – kaže glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević.

Ugovor “samo što nije objavljen”

Tajni ugovor je posebno privukao pažnju javnosti nakon odluke niške vlasti da pokloni svoj aerodrom Republici. Osim što je ova odluka za Nišlije bila kao “grom iz vedra neba”, usledila je samo nedelju dana nakon što je ugovor sa Vansijem potpisan.

Da se Niš ni na koji način ne pominje u koncesionom ugovoru – najčešće je tvrdila ministarka saobraćaja i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Njeni argumenti uglavnom su bila obećanja da će on “uskoro biti objavljen”, te da će i građani moći sami da se uvere u njene tvrdnje.

PROČITAJTE JOŠ: ANA JE SPREMNA I DA PRIZNA KOSOVO?

Biće objavljen za nekoliko meseci, kada koncesionar uđe u posed – rekla je ministarka u Nišu početkom aprila.

Narodnoj poslanici Tatjani Macuri, koja je zbog, kako kaže, “otimanja” niškog aerodroma, pozvala ministarku da objavi tajni ugovor, Mihajlovićeva je odgovorila da će ga građani videti tek “nakon ispunjenja svih ugovornih obaveza”.

Obećanja da ga neće večno sakrivati dao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i drugi zvaničnici, koji su uveravali sve “neverne Tome” da “nema razloga da ne objave ugovor” i da će on “vrlo brzo biti objavljen”.

Ipak, on je i dalje u fioci Vlade Srbije.

Ministarka najglasnija u “pravdanju ugovora”, a uspela da demantuje i samu sebe

Dosadašnje izjave onih koji su pokušavali da ubede Nišlije zašto treba da se “odreknu” svog aerodroma zbunjivale su i građane i stručnu javnost. Držanje ugovora u fioci još više je budilo sumnju da “nešto nije u redu”.

Najglasnija u izjavama da se niški aerodrom u ugovoru o koncesiji ne pominje bila je upravo ministarka Mihajlović (na slici ispod), koju je odmah demantovao predsednik Vučić.

Da će država plaćati penale Vansiju ako sa niškog aerodroma poleti više od milion putnika, priznao je i pomoćnik ministarke, a osim što je i on demantovao, Mihajlovićeva je uspela i da “sama sebi uskoči u usta”, objašnjavajući da država mora da se konsultuje sa koncesionarom, kada sa “Konstantina Velikog” poleti više putnika nego što bi smelo po ugovoru.

Prašinu oko tajnog ugovora podiglo je i saznanje da Vansi kroz konzorcijum upravlja i prištinskim Aerodromom “Adem Jašari”, a stručnjaci su ocenili da bi zbog toga Niš mogao da ispašta.

PROČITAJTE JOŠ: “BRAĆA VUČIĆ SU PROSLAVILA U BEČU PRVU MILIJARDU EVRA”

Sve dok ugovor građani ne vide svojim očima, mogu samo da (ne)veruju u oprečne izjave državnika o tome koji su pravi razlozi za poklanjanje niške vazdušne luke.

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments