Korona

Nova stranka: Država sprovodi pokazne kaznene vežbe nad onima koji krše mere samoizolacije

Nakon što je Jovana Popović, autorka pesme “Bagra”, danas puštena na slobodu, Nova stranka apeluje da se ista odluka primeni i na sve ostale koji su u pritvoru zbog tobože kršenja mera samoizolacije.

Kako ocenjuje predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan, paradoksalno je da je Jovana duže vremena provela u Zabeli, nego što bi trajala mera samoizolacije.

“Paradoksalno je i sama činjenica da je Jovana uopšte bila u pritvoru i da, ukoliko nije pozitivna na SARS-CoV-2, država sprovodi pokazne vežbe, kažnjavajući ljude koji ni na koji način ne bi mogli da ugroze zdravlje građana Srbije. Sigurno je da postoje ljudi koji su se ponašali krajnje neodgovorno, ali primenjivati na njih ovako rigorozne mere nije srazmerno eventualno počinjenom prekršaju. Ako postoji izazivanje panike, onda se slobodno može reći da je država više panike izazvala ovakvim kaznenim merama koje se, kako se navodi, sprovode zato što optuženi nije uvažio ‘apele Predsednika Republike Srbije’”, ukazuje Movsesijan.

Iz Nove stranke poručuju da su baš iz ovakvih razloga mogućih kršenja ljudskih prava i zbog mogućeg obračunavanja sa političkim protivnicima tokom vanrednog stanja, predložili formiranje Komisije koja bi to kontrolisala.

“Ali očekivano, Vlada Republike Srbije se nije ni oglasila ovim povodom, ostavljajući mogućnost potpuno netransparentnog rada, kako u sferi ljudskih prava, tako i kada je u pitanju trošenje novca građana Srbije”, ističu iz Nove stranke.

Comments

comments