DruštvoPolitika

Opozicija podnosi krivične prijave, Martinović nastavlja da se bahati!

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je danas u Skupštini Srbije da će ta stranka nastaviti da podnosi amandmane na zakone koji će doći na sledećim sednicama parlamenta.

Martinović je tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu rekao da već treći dan opoziciju u Srbiji boli činjenica da su poslanici SNS-a podneli veliki broj amandmana.

“Ubuduće će na svakoj sednici biti ovoliko amandmana SNS-a, zato što ćemo vam pokazati kroz te amandmane kakva je politika i program i koalicionih partnera. A vi kukajte do mile volje, zajedno sa Oliverom Jovićević, Jugoslavom Ćosićem, voditeljkama, šminkerkama, blogerkama i ostalim vođama vaših opozicionih stranaka”, rekao je Martinović.

Podsetimo, Poslanici Skupštine počeli su nedavno raspravu o više od 2.300 amandmana, koliko je ukupno podneto na nekoliko zakonskih predloga, a 919 amandmana je stiglo na Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu.

Opozicija oštro kritikuje da je vladajuća koalicija podnela veliki broj amandmana kako bi skratila vreme opozicionim strankama da obrazlažu svoje amandmane.

“Doživeli ste debakl na izborima 2014, 2016. i 2017. godine, a vremena za raspravu imate onoliko koliko vam je narod dao. Za to nije kriva SNS”, istakao je Martinović.

On je dodao i da poslanika opozicije juče ceo dan nije bilo u skupštinskoj sali i da je “bilo više ministara iz vlade nego svih poslanika opozicije zajedno”.

Poslanici opozicije već nekoliko dana upozoravaju da vladajuća većina želi da onemogući raspravu o budžetu za narednu godinu tako što je podnela amandmane na više predloga zakona o kojima i raspravljaju, i na taj način “jede” vreme za raspravu u pojedinostima o budžetu, s obzirom da je objedinjena rasprava o svim tačkama koje su na dnevnom redu.

Opozicija ističe i da zbog toga neće biti rasprave o njihovim amandmanima na predlog budžeta za narednu godinu.

Rasprava o amandmanima počela je u ponedeljak, a poslanicima je ostalo još oko 130 minuta za raspravu o amandmanima od 600 minuta, koliko je Poslovnikom predviđeno. Pored toga, svaka poslanička grupa, u zavisnosti od broja poslanika, ima određenu minutažu.

Radulović: Otkrili smo krađu u Skupštini Srbije

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović napisao je danas na Tviteru da se u Skupštini Srbije krade vreme od diskusije.

Kako je naveo, predsedavajući Vladimir Marinković na svakom govorniku Srpske napredne stranke ukrade između pet i 50 sekundi.

“Ide krivična prijava protiv Marinkovića. Krađu smo otkrili jutros i pratili ih od govornika do govornika i beležili vreme kroz sistem. Onda smo pregledali i jučerašnji dan i utvrdili da je sinoć Veroljub Arsić masovno krao vreme. Ide i krivična prijava protiv njega“, naveo je Radulović.

On je dodao i da se “vladajuća većina umorila“.

“Podnela je preko 300 besmislenih amandmana za koje ni sami neće glasati da bi pojeli svih 600 minuta dozvoljenih za raspravu. Malo su se zagrcnuli, pa bi da ukradu barem 100 minuta. Ide krivična prijava“, napisao je Radulović.

Istakao je i da je “ovo verovatno prva rasprava o budžetu za neku godinu u kojoj budžet neće doći na dnevni red“.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments