Politika

Otkazi, privođenja, pritvor: Ovo su svedočanstva ljudi koji nisu želeli da pređu u SNS

Gradonačelnik Šapca je upoznao članove Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu o pritiscima koje trpe opozicioni odbornici u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Iz nekoliko desetina izjava koje su predate u Strazburu stiče se utisak da se takvi pritisci rade planski i organizovano. Ovde prenosimo nekoliko svedočenja:

Bojan Jarić: Dobio sam otkaz, nisam hteo u SNS

Da su na mene, nakon smene lokalne vlasti u Baču, 26. 4. 2014. godine a koju je činila Demokratska stranka (čiji sam član), Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpska radikalna stranka i to za vreme kada sam bio direktor JKP „Tvrđava“ Bač iz Bača vršeni pritisci da podnesem ostavku na mesto direktora JKP „Tvrđava“ Bač, iako sam putem javnog konkursa bio izabran na mesto direktora pomenutog preduzeća. Osim toga, nuđeno mi je i da pređem u Srpsku naprednu stranku kako bih ostao na mestu direktora JKP „Tvrđava“ Bač.

PROČITAJTE JOŠ: “BRNABIĆ DA OBJASNI KAKO KOPERNIKUS KOŠTA VIŠE OD RTB BOR I PKB-A”!

Neposredno nakon prekomponovanja vlasti koju je tada činila koalicija Srpske napredne stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Socijalističke partije Srbije uz pomoć dva odbornika DS-a koji su prešli u SNS, početkom maja 2014. sam pozvan od strane tadašnjeg predsednika SO Bač Borislava Antonića na razgovor, bez navođenja razloga zbog kojih se pozivam. Kada sam otišao na razgovor u kancelariji je tada bio i Zdenko Kolar, zamenik predsednika opštine Bač. Tada je Borislav Antonić od mene tražio da u skladu sa novim političkim okolnostima podnesem ostavku na mesto direktora pri čemu je iznosio neke navodne neregularnosti u poslovanju JKP „Tvrđava“ Bač kojima je zapravo hteo da me zaplaši i navede da podnesem ostavku. Na sve to sam im ja rekao da ću, ukoliko me smene, s obzirom da sam putem konkursa izabran na mesto direktora na mandatni period od 4 godine tužiti. Zamenik predsednika opštine Zdenko Kolar mi je tada rekao, da ukoliko tužim SO Bač, ne mogu očekivati da ćemo ubuduće moći sarađivati.

Posle nekog perioda, kada su već gotovo svi direktori javnih preduzeća i ustanova bili podneli ostavke na razgovor me je pozvao i to u njegov kafić, tadašnji predsednik opštine Bač, Dragan Stašević. Razgovor je održan nasamo, gde mi je on sugerisao da bih mogao ostati na mestu direktora JKP „Tvrđava“ Bač ako bih prešao u Srpsku naprednu stranku. Takođe je istakao da nije realno da ostanem na mestu direktora jer je sada na vlasti nova koalicija.

Nakon toga, 30. 6. 2014. godine sam Odlukom SO Bač smenjen sa mesta direktora i vraćen da radim na poslovima u računovodstvu iste firme a koje sam obavljao i pre imenovanja na mesto direktora. Nakon toga je usledilo šikaniranje od strane novopostavljenog v. d. direktora Radislava Vasića, člana Socijalističke partije Srbije koji me je najpre prebacio u drugu kancelariju, u tehničkom sektoru preduzeća, gde sam imao samo sto i stolicu, bez sredstava za rad. Takođe, pomenuti Radislav Vasić me je slao da obavljam poslove kao što su očitavanje vodomera na terenu, podela računa za komunalne usluge i naplata pijačarine iako sam po zvanju diplomirani ekonomista. Nakon što sam tužio Skupštinu opštine Bač za poništaj rešenja 0 razrešenju sa mesta direktora, koji spor sam posle 3 godine i dobio, Radislav Vasić je kroz izmenu sistematizacije ukinuo moje radno mesto, da bih ubrzo nakon toga 24. 11. 2014. godine dobio i otkaz u JKP „Tvrđava“ Bač kao tehnološki visak iako je neposredno pred otkaz i nakon otkaza u firmu primljen veći broj radnika koji su obavljali poslove za kojima je po otkazu Ugovora 0 radu, po osnovu tehnoloških i organizacionih promena prestala potreba obavljanja istih a koji i dan-danas rade na istim poslovima u računovodstvu koje sam i ja obavljao. Na moje pitanje, zbog čega sam dobio otkaz, Radislav Vasić je rekao da je moj otkaz tražila koalicija na vlasti.

Vladimir Veljković: „Nedostojan“ za nastavu veronauke

Nakon sto sam izabran za člana GO DS-a (2. 6. 2018) na imejl Eparhije niške 3. juna stigao je dopis izvesne Jelene Petrović, a naslovljen na vladiku niškog Arsenija. U dopisu se iznosi da sam ja član DS-a (da protestujem protiv predsednika države i da mi je važniji niški aerodrom od Gospoda), kao i da je moje stranačko angažovanje vid problematičnog ponašanja mene kao veroučitelja. Na kraju se preporučuje da na moje mesto dođe neko drugi i „dostojniji“ tog poziva. Petrović se u dopisu predstavila kao majka nekog mog učenika. Međutim, u dopisu se ne nalazi ništa što bi ukazivalo na to da sam na času veronauke radio i pričao nešto neprimereno i nevezano za nastavni program. A to je, kao navodna majka mog učenika, mogla i morala da sazna od deteta. Sve informacije koje mi se „stavljaju na teret“ su uzete sa mog Fejsbuka. Mada ni tamo nisam pisao ništa neprimereno, osim što sam na svom Fejsbuk profilu objavio kandidaturu za člana Glavnog odbora Demokratske stranke i ponekad komentarisao poteze vladajućeg režima.

o dopisu Jelene Petrović obavešten sam od strane koordinatora za versku nastavu sredinom juna. Usmeno mi je naloženo da napišem izjavu i zatražim prijem kod vladike. To sam uradio 25. juna 2018. godine. U izjavi sam napisao da jesam član i funkcioner DS-a, ali i da sam pre veroučiteljskog poziva godinama radio kao novinar na radio-stanici „Glas“ Eparhije niške, vladika Arsenije me nije primio na razgovor.

Dana 25. jula usmeno sam obavešten od strane koordinatora za versku nastavu da za narednu školsku godinu 2018/19. neću dobiti blagoslov/postavljenje od vladike niškog za izvođenje verske nastave. Formalno obrazloženje sa njihove strane je da uskraćivanje blagoslova nije u vezi sa dopisom Jelene Petrović, nego sa time da im se na konkurs javio teolog. Dok sam ja profesor istorije.

Versku nastavu obavljao sam dve godine u Svrljigu.

PROČITAJTE JOŠ: SERGEJ JOŠ JEDNOM UĆUTKAO KRITIČARE!

Julija Jovanović: Privođenje i pritvor

„Početkom marta 2017. godine pozvana sam u Policijsku stanicu Trstenik radi davanja izjave. Izjava se odnosila na podnetu anonimnu prijavu protiv Miroslava Aleksića, tokom 2016. godine u vreme kada je obavljao funkciju predsednika opštine Trstenik. Tokom njegovog mandata u Opštini od 2012. godine do 2016. godine ja sam obavIjala poslove pomoćnika predsednika Opštine i šefa kabineta.

Jedna od stavki u prijavi protiv Miroslava Aleksića odnosila se na projekat izvođenja Javnih radova. Projekat Javnih radova obavljao se preko Udruženja građana koje nosi naziv „Fond za unapređenje resursa građana“, gde sam bila odgovorno lice od 2009. godine do 2015. godine.

Nakon tog prvog razgovora u PS Trstenik gde je uzeta službena beleška, tokom leta 2017. godine bila sam pozvana još jednom na „neformalni razgovor“. Za davanje izjava nikada nisam dobila zvaničan poziv. Od marta do novembra meseca 2017. prikupljaju se dokazi i pozivaju svedoci u vezi navedenog projekta iz prijave.

Dana 20. novembra 2017. godine u ranim jutarnjim časovima, u porodičnoj kući dolaze dva inspektora i jedan policajac i privode me u Policijsku upravu Kruševac. Ni ovog puta poziv nisam dobila, a naglašavam da bih se uredno javila da sam dobila, bez obzira o kom se vremenskom periodu radi. Poziv su poneli sa sobom i u PU u Kruševcu daju mi da potpišem da sam primila poziv: U PU u Kruševcu inspektori od mene uzimaju izjavu i određuje mi se pritvor od 48 sati.

Sutradan 21. novembra 2017. godine iz pritvora odvode me u Više javno tužilaštvo u Kruševcu, gde dajem izjavu kod javnog tužioca. Nakon davanja izjave kod tužioca određuje mi se ukidanje pritvora.“

Julija Jovanović je odbornica Narodne stranke u Trsteniku.

Tatjana Vešović: Medijska hajka

Od momenta kad je formirana Gradska skupština u Vršcu 2016. godine počeli su sa mnom da razgovaraju moje kolege i pacijenti koji su članovi Srpske napredne stranke i da me ubeđuju da umanjim svoje političke aktivnosti jer ću biti smenjena sa mesta načelnika službe ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Vršac. Zbog ličnog poznanstva sa tim Ijudima ne želim da ih imenujem. Epilog pritisaka na mene da odustanem od svog političkog angažmana je moja smena sa mesta načelnice u januaru 2017. godine. Ono što je paradoks jeste činjenica da je moja smena usledila nakon momenta kada odeljenje ginekologije i akušerstva kojim sam rukovodila dobija nagradu za najbolje u Srbiji od strane portala www.bebac.com.

Svaka moja politička aktivnost propraćena je medijskim linčom, odnosno tekstovima na portalu

www.e-vrsac.rs koji imaju za cilj da me diskredituju, kompromituju i koji direktno ugrožavaju moj posao.

Svi tekstovi upereni protiv mene, neprimerene sadržine, sa neosnovanim optužbama mogu se videti na pomenutom portalu.

Prvi tekst datira 31. 8. 2016, naredni 19. 6. 2017, potom 31. 12. 2017 … svi usmereni u pravcu da me prikažu kao bahatu osobu koja je zloupotrebila službeni položaj za sticanje lične dobiti, te samim tim nisam podobna da zastupam interese građana Vršca.

Ovu medijsku kampanju koja se i dalje vodi protiv mene smatram političkim pritiskom.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO, VIDEO): MEŠTANI RAKITE OTERALI BAGERE I PROGLASILI POBEDU NAD INVESTITORIMA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments