DruštvoPolitika

Penzioneri u subotu čekaju Vučića na blokiranoj Gazeli

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo je danas da će se u subotu, 4. decembra, pridružiti protestnim blokadama i učestvivati u blokadi Gazele u Beogradu. Dodaje i da, “posle najave predsednika Srbije da će, u subotu za vreme protestne blokade saobraćajnica, obići, razgovarati i fotografisati protestante”, prihvata izazov, te da će na blokiranoj Gazeli sačekati predsednika i tražiti mu odgovore na ranije već postavljana pitanja.

Njihovo saopštenje prenosimo u nastavku:

Zbog diskriminacije, neusklađivanja i smanjivanja penzija, od 2014. do 2021. godine, organizovali smo i uredno prijavili 20 protesta sa zahtevima koji su mu uredno dostavljani. Ni na jedan zahtev nismo dobili odgovor. Pored protesta zbog donošenja zakona o ekspropijaciji, referendumu i narodnoj inicijativi kojima su nam ugrožena prava na imovinu i pravo da učestvujemo u predlaganju i donošenju odluka važnih za život naše dece i budućnosti Srbije, mi ćemo iskazati i svoje nezadovoljstvo zbog diskriminacije i nepravdi nanetih penzionerima.

Pozivamo predsednika Republike Srbije da nam se od 14 časova pridruži, bez buldožera, motki i farbe u blokadi mosta Gazela preko puta Sava centra koji su građeni i novcem RF PIO. Hoćemo da predsednik fotografiše one koje je ojadio svojom ekonomskom politikom.  Očekujemo tom prilikom da nam odgovori na pitanja koja mu uporno postavljmo od 2015. godine:

1. Kada će predstavnicima penzionera i zaposlenih biti vraćeno većinsko upravljanje RF PIO i njegova otuđena imovina.

2. Kada će penzionerima oštećenim smanjenjem penzija od 1. novembra 2014. godine do 30.septembra 2018. godine na osnovu nemoralnog i neustavnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, u skladu sa članom 58. Ustava Republike Srbije, neisplaćeno biti vraćeno sa kamatom?

Okupljanje penzionera za blokadu mosta Gazela će biti na autobuskoj stanici na Autoputu Zagreb-Beograd prekoputa Sava centra u Beogradu od 13 časova 4.12.2021. godine.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

Comments

comments