DruštvoPolitika

Pink nastavlja da blati veštaka koji je o izneo istinu o njihovim “novinarkama”

Na mene nikada nije vršen pritisak, kaže u razgovoru za Danas specijalista sudske medicine i sudski veštak Branimir Aleksandrić, čije mišljenje je bilo presudno u brojnim slučajevima od “Topčidera”, preko ubistva Dade Vujasinović, do saobraćajne nesreće koju je izazvao sin Željka Mitrovića. U žižu javnosti ponovo je dospeo nakon što je u izveštaju napisao da novinarke Pinka Gordana Uzelac i Mara Dragović nisu imale teške telesne povrede, što ova medijska kuća osporava, navodeći da Aleksandrić nije kredibilan sudski veštak.

Kako komentarišete izveštavanje Pinka o vašem kredibilitetu, kao i pozivanje na drugu relevantnu medicinsku dokumentaciju koja opovrgava vaše nalaze o stepenu povreda novinarki?

– U mom poslu je jedna strana uvek nezadovoljna. Pošto imaju medije u svojim rukama, mogu da trabunjaju šta hoće. Predmet sam dobio od tužilaštva i veštačio sam prema postojećoj medicinskoj dokumentaciji. U mojoj četrdesetogodišnjoj karijeri nije se desilo da se pojavi neka druga medicinska dokumentacija sa suprotnim nalazima od zvanične.

Sumnjajući u vaš kredibilitet, Pink se poziva na slučaj Dade Vujasinović. Mnogi, međutim, tvrde da novinarka nije izvršila samoubistvo, kako ste vi zaključili, već da je reč o ubistvu.

– Što se tiče izveštavanja u vezi sa Dadom Vujasinović, nijedne novine nisu bile fer i profesionalne. Taj slučaj je išao na superveštačenje u Institut za sudsku medicinu u Hagu, koji je potvrdio navode iz mog izveštaja. O tome nije bilo ni reči u domaćim medijima. I pored toga, Veran Matić i mnogi drugi novinari i dalje pričaju o ubistvu Dade Vujasinović.

U pitanje se dovode i vaši nalazi u slučaju Topčider, odnosno brojne komisije tvrde da je gardiste ubila treća osoba.

– Materijalnim činjenicama sam dokazao da je reč o ubistvu i samoubistvu i da nije bilo treće osobe. Američki ekspert Ljubiša Dragović, na čije veštačenje se poziva nezavisna komisija, ni jednom rečju nije opovrgao moj izveštaj. On je naveo: “Smatram da je vojnike ubila treća osoba, dok se ne dokaže suprotno”. Drugi deo rečenice nijedne novine nisu citirale. Ako je veštačenje u svakom pravosudnom sistemu, pa i našem, jedno od dokaznih sredstava, ja sam dokazao da nema treće osobe.

Veštačili ste i u procesu koji se vodio protiv sina vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića zbog toga što je automobilom usmrtio devojku. I o tome je bilo dosta spora u javnosti. Da li i dalje tvrdite da je ubijena pretrčavajući ulicu?

– Stojim iza onoga što sam napisao.

Stojite li uvek iza svojih nalaza? Da li ste se ikad preispitivali i zapitali “da li sam dobro uradio posao”?

– Ja se preispitujem pre nego što potpišem izveštaj. Posle toga ne, jer uvek stojim iza svojih nalaza i izveštaja.

Da li ste tokom vaše karijere ikada bili izloženi pritiscima? Koliko u svom radu možete biti nezavisni, ako znate šta javnost očekuje od konkretnog slučaja i kakva je atmosfera u društvu?

– Na mene niko ne može da vrši pritisak. Ni za jedan predmet me niko nije zvao niti sugerisao šta i kako treba da radim. Znaju da ne padam na to.

Na medijske napise se ne obazirem. Novine ne čitam, ne gledam televiziju, tako da ne postoji ni taj indirektni pritisak javnosti. Na početku moje karijere, pre skoro 40 godina, pokušan je da se izvrši pritisak na mene od strane policije, ali sam zauzeo čvrst stav tako da sličnih pokušaja dalje nije bilo. Penzionisan pre tri godine, sa punim radnim stažom, ali, kao što vidite, i dalje sam vodeći veštak u javnom tužilaštvu i sudstvu. Iz prostog razloga što imaju poverenja u moju stručnost, objektivnost kao i činjenicu da niko ne može da izvrši pritisak na mene.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments