Izbor UrednikaPolitikaSvet

Počeo kongres KP: Kina donosi istorijske odluke

U Pekingu je počeo “istorijski” 19. kongres Komunističke partije, a otvorio ga je govorom o prethodnih pet godina i planovima kineski predsednik Sin Đinping.

Novinari koji prate ovaj veliki događaj za Kinu preneli su svestskim agencijama da je ovaj kongres smatra ključnim jer će nakon njega biti jasno kojim putem će ići Kina.

Druga po snazi ekonomija sveta ne odustaje od strategije “„Jedan pojas jedan put”“, ne odustaje od daljih investicija u zemlji i drugim državama, a namera je da se i u narednom periodu zadrži stopa rasta koja je sada na sedam odsto i čime se Kina izuzezno ponosi, posebno imajući u vidu teškoće s kojima se zbog ekonomske krize suočava većina zemalja zapada.

U razgovorima s novinarima srpskih medija koji prate kongrees zamenik predsednika Međunarodnog kineskog radija Hu Bangšeng rekao je da je Kongres prilika da se vidi kako je Kina u datim uslovima uspela da zadrži raniji nivo rasta, institirajući pri tome u nameri da se grade dobri odnosi s ostatkom sveta uprkos promenama geopolitičkih odnosa u tom svetu.

A kad je reč o ekonomskom uspehu Kine, naveo je da je za objašnjenje tridesetogidišnjeg napredovanja zemlje neophodno pogledati istorijat razvoja Komunističke partije, uz objašnjenje da su uspesi ostvareni upravo pod vodjstvom KPK.

Inače, kongres je počeo u devet sati po lokalnom vremenu, a nekoliko sati uoči početka stotine delegata i novinara u kolonama su čekale da uđu u zdanje Narodne skupštine.

Nekoliko stotina predstavnika medija pratilo je izlaganje Si Đinpinga, a prevod na nekoliko jezika biće im dostupan danas popodne, dok je prva pres konferencija zakazana za sutra ujutro.

Narednih šest dana delegati će razmatrati poruke lidera partije i predsednika države, taj će dokument biti dopunjen amandmanima, a njegovo usvajanje na završetku kongresa označiće će budući pravac Kine, kako kažu, ne do narednog kongresa, nego za nekoliko sledećih decenija.

Ovogodišnji Kongres Komunističke partije Kine se odvija u trenutku kada svi pokazatelji govore da kineska privreda raste i dalje, te da nema nikakvih problema da to ove godine bude 6,5 odsto, što je nedavno potvrdio i direktor Nacionalnog biroa za statistiku Ning Đidže.

(izvor: B92.net)

Comments

comments