DruštvoPolitika

Poljoprivrednici protestuju: Stranim investitorima zemlja u Banatu “ispod žita”!

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina usvojili su predlog odluke kojom se pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini dodeljuje na 30 godina investitoru ”Tenis Invest” Beograd, a za to vreme ispred zgrade protestovali su nezadovoljni poljoprivrednici.

Na današnjoj sednici usvojene su i odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini investitorima ”Farmer 023 V&M” i ”Fud Planet” iz Zrenjanina.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina Dragan Kleut rekao je da je ta odluka kap u punoj čaši kada je reč o agrarnoj politici Srbije i Ministarstva poljoprivrede prema ovdašnjim poljoprivrednicima poslednjih pet godina.

“Subvencije su nam smanjene sa 12.000 na 4.000 dinara, ukinut regres za naftu, plaćamo najskuplju cenu nafte u regionu, uslovi za poljoprivrednike su loši , imali smo sušu a nikakvu pomoć koju je Ministarstvo poljoprivrede obećalo, a sada na kraju uzimaju nam zemljište i daju investitorima, a nas interesuje ko su oni i poreklo njihovog novca, i ko stoji iza takozvanih investitora”, rekao je novinarima Kleut.

On je naveo i da poljoprivrednici petu godinu za redom dobijaju zemljište na samo godinu dana, ali u decembru kada ne mogu da poseju pšenicu, niti da primene polodored.

Sa skupštinske govornice odbornicima se pre usvajanja odluke u ime Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina obratio poljoprivrednik Slavko Vukov ukazujući da su oni protiv davanja zemlje u zakup na tako dug period.

“Izražavamo svoje neslaganje, pre svega iz obaveze prema svojoj deci, ovo su dugoročne odluke koje će promeniti neke stvari, a argumentovano tvrdimo da kada je reč o najskupljoj reči, a to je zemlja, moramo da se pitamo i da se čuje šta mi mislimo”, rekao je on.

Vukov je rekao da poljoprivrednici nisu protiv dolaska investitora, jer je Srbiji “odavno trebao ozbiljan igrač na temu prerade mesa”, ali da dođe i napravi klanicu.

“Evo, ja sam spreman da dam parcelu na putu Zrenjanin – Vršac i javno govorim, spreman sam da je poklonim Tenisu, da napravi klanicu, večno mu je poklanjam, neka organizuje tov, sa našim seljacima, s mojim detetom, da ono proizvodi svinje, ali smisao da se nekom investitoru daje zemljište na tako dug rok je potpuno van pameti, rekao je Vukov.

Nakon njegovog obraćanja odbornici vladajuće većine SNS, SPS i SVM, usvojili su odluku, dok predstavnici opozicije nisu učestvovali u radu sednice.

Gradonačelnik: Biće uloženo 26 miliona evra

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je novinarima da će kroz tri investicije u poljoprivredi biti uloženo 26 miliona evra i zaposleno više od stotinu Zrenjaninaca, što je, kako je ocenio, dobra strategija Vlade Srbije da se privuče kapital u poljoprivredu.

“Imali smo 16 zahteva za investicije, Vladina komisija je odlučivala o isplativosti i odobrene su ove tri, koje smo danas izglasali”, kazao je Janjić.

”Tenis Invest” će uložiti 21 milion evra, a toj kompaniji pripada 2.431 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta na period od 30 godina.

Tenis invest je pomerio rokove za započinjanje radova i oni ulaze u posed od agroekonomske 2019/2020. godine, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proceduri, rečeno je na jučerašnjoj sednici Gradskog veća.

”Farmer 023 V&M” uložiće 500.000 evra, izgraditi objekat za stočarsku proizvodnju i zakupiti 67 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, za koje će plaćati zakupninu od oko 250 evra po godini, a zakup je na 30 godina, dok je ”Fud Planetu”, po istim uslovima, odobrena investicija od 4,5 miliona evra i zakup 900 hektara zemlje.

Odbornici LSV-a odbili da učestvuju na sednici

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina odbila je danas da prisustvuje sednici tog tela, jer je zakazana po hitnom postupku, što odbornicima nije dalo vremena da se pripreme za važne teme koje su na dnevnom redu.

Kako se navodi u saopštenju LSV, sednica je zakazana elektronskim putem samo 20 časova pre održavanja.

Oodbornik LSV u zrenjaninskoj skupštini Aleksandar Marton poručio je da “nije jasno u čemu se ogleda hitnost zbog koje je sednica zakazana u tako kratkom roku”.

On je istakao i da je “za nevericu” činjenica da se za pitanje prava prvenstva zakupa zemlje u državnom vlasništvu saziva sednica Skupštine grada po hitnom postupku, te se na taj način odbornicima uskraćuje mogućnost kvalitetne analize predloženih odluka.

“Ne želimo da učestvujemo u nasilju koje politička većina u našem gradu sprovodi nad građanima Zrenjanina i zato nismo hteli da svojim prisustvom damo legitimitet takvom bahatom ponašanju naprednjačke i socijalističke većine”, rekao je Marton.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments