Politika

Posle proslave u Kraljevu, jasno je da SNS ODUMIRE

Srpska napredna stranka uspela je za šest godina na vlasti, tokom kojih ju je potpuno preuzeo Aleksandar Vučić, da jednostavno odumre.

PROČITAJTE JOŠ: MALI PLATIO 200 HILJADA I TUŽILAŠTVO OBUSTAVILO SVE POSTUPKE PROTIV NJEGA!

Da se pretvori u puku mašinu koja predstavlja masu. Masu koja je kao došla u Kraljevo na skup povodom desetogodišnjice osnivanja SNS, pa je ostala ispred nove hale, jer je kobojagi zbog velikog interesovanja ostala ispred ulaznih vrata. Masu koja je unutra i skandira, aplaudira i pušta balone kad to dirigenti u pozadini kažu. Masu koja glumi sreću i oduševljenje kada lidera zasipaju konfete. Masu koja kad su izbori, prema biračkom mestu i po maltene svakoj kući i stanu u Srbiji, skuplja sigurne glasove, podmićujući, pritiskajući, ulagujući se i povlađujući biračima.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE LAKO BEZ NAMEŠTENIH PITANJA: KAKO JE ANA BRNABIĆ OPET ISPALA GLUPA

Masu kojoj je potrebno uvek iznova pokazivati Tomislava Nikolića, osnivača SNS, kao uzor, kao model naprednjaka koji je uspeo u životu – pobedio, pokorio se Vučiću, stekao imanje, proputovao svet, učinio i neka dobra dela, podigao crkvu…

Masu koja je Vučiću dobra samo kao takva – kao provodnik impulsa koje smisli on, i njegov najuži medijsko-propagadni štab. Sad, pitanje je, koliko masa može da izdrži u tom „agregatnom stanju“. Da li zaista neće ipak, sama od sebe da se strukturiše u neki životni politički oblik, makar i kroz interesne borbe na lokalu? Da li se to može sprečiti samo najavom vanredne izborne skupštine, novog rukovodstva i novih mladih ljudi? Smenom onih koji su podbacili? Pa niko ne zna da li je podbacio ili prebacio dok mu to ne javi Vučić.

I da li će ta masa da se rasprši na prvi nagoveštaj da rejting Đilasovog bloka raste, a da Vučić ima problem sa spoljnom podrškom za svoj plan za Kosovo, koji još niko nije video, kao uostalom što ranije nije ni Nikolićevu platformu. Jer, i masi je jasno ono što tvrde analitičari – ušli smo u trenutak kada Vučićeva vlast više nije mlada. Može on da pominje i 2008. i 2009. i 2011. ali sada je 2018. I da naprednjaci sada jesu odgovorni za situaciju u zemlji, ekonomsku, političku i svaku drugu. U politici se može poricati mnogo toga, ali ne i kalendar. Ako hoće da zadrži svoju masu, i još važnije, ako hoće da oživi svoju partiju, Vučić će ili odškrinuti vrata za opoziciju i smanjiti medijski pritisak, ili proizvesti novu, ali stvarnu, spoljnopolitičku krizu u trajnom stranju. Treći put ne postoji.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ZATO SI TI SREĆAN, MISLIŠ DA ĆE ONE DA….EEEE! VUČIĆEV KRETENSKI GOVOR O ŽENAMA NAS JE OSTAVIO BEZ TEKSTA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments