DruštvoPolitika

Preletačevići: Koji političari su promenili stranačke boje (1)

Promena stranke, nažalost, nije ništa novo niti retko u srpskoj politici. Tradicija koja je počela još 1990. kada su osnovane nove stranke u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, nastavlja se punom parom do današnjih dana.

Dobro su poznati primeri izvesnih A.V. i T. N. (ali i stotine, možda i hiljade drugih) koji su nekada bili perjanice Srspke radikalne stranke, a danas su simobli nečega što se zove Srpska napredna stranka, a mi smo rešili da se pozabavimo malo “ljudima iz senke”, lokalnim “profesionalnim političarima” koji su u svojim mestima na vlasti i po 20 i više godina, naravno uz redovan transfer iz jedne u drugu vladajuću stranku.

Želimo da napomenemo da ovo ne radimo da bi na bilo koji način ugrožavali ljude čija će se imena pojavljivati u ovim tekstovima, već zbog toga da bi građane Srbije upoznali sa tim koliko je virus preletača raširen. Takođe, za naše čitaoce u lokalnim sredinama koje ovde budu spomenute, biće od koristi da znaju koji ljudi ne zastupaju njihove interese, već sve čine samo da bi ostali na vlasti.

Danas vam donosimo listu TOP 5 Preletačevića, po broju stranaka koji su promenili:

1. Marko Jančić (Šabac)

broj stranaka koje je promenio: 4

Razvojni put: Demokratska stranka (maj – oktobar 2016), nezavisni odbornik (oktobar-novembar 2016), Socijalistička partija Srbije (novembar 2016 – jul 2017), Srpska napredna stranka (jul 2017 – danas)

Komentar: Jančić je možda trenutno i najpoznatiji preletač u Srbiji, a u fokus javnosti je došao letos, kada je po četvrti put promenio stranačke boje. Obzirom da je još relativno mlad, predviđamo mu blistavu karijeru u politici i još mnogo novih partija.

2. Tamara Bastaja (Šabac)

broj stranaka koje je promenila: 4

razvojni put: Zajedno za Srbiju (maj-oktobar 2016), nezavisna odbornica (oktobar-novembar 2016), Socijalistička partija Srbije (novembar 2016 – jun 2017), Udruženje građana “Siguran korak” (jul 2017 – danas)

komentar: Tamara je nepravedno zapostavljena u odnosu na svog kolegu i sugrađanina Marka. Obzirom da su gotovo istovremeno menjali stranke, smatramo da i ona ima svetlu budućnost na ovakvoj političkoj sceni u Srbije. I svakako, zaslužuje istu medijsku pažnju kao i već pomenuti Jančić.

3. Saša Miladinović (Kruševac)

broj stranaka koje je promenio: 3

razvojni put: Demokratska stranka (maj 2016 – jun 2016), Jedinstvena Srbija (jun – decembar 2016), Srpska napredna stranka (decembar 2016 – danas).

komentar: šampion centralne Srbije i to teške kategorije. Saša je u istoj godini uspeo da promeni tri stranke koje su pritom ideološki daleke, od centralno-levog DS-a, preko umereno desne Jedinstvene Srbije do SNS-a koji je mešavina svega što treba i nije baš ni stranka u pravom smislu te reči. Šta više reći…

4. Almina Iljazi (Preševo)

broj stranaka koje je promenila: 3

razvojni put: Demokratska partija Albanaca (maj 2016 – februar 2017), Reformisana DPA (februar 2017), Alternativa za promene (februar 2017 – danas).

komentar: Mada je reč o strankama koje su malo poznate izvan preševskog kraja, Almina je uspela da za kratko vreme promeni tri dresa i sa nestrpljenjem čekamo da čujemo nove vesti o budućoj političkoj zvezdi nadaleko čuvene “preševske doline”.

5. Merdžan Memiši

broj stranaka koje je promenio: 3

razvojni put: Demokratska partija Albanaca (maj 2016 – februar 2017), Reformisana DPA (mart – jun 2017), nezavisni odbornik (jun 2017 – danas).

komentar: Merdžan Memiši je, kao i njegova koleginica Almina, nepoznat javnosti izvan Preševa, ali tempo kojim menja stranke stavlja ga rame uz rame sa kolegama širom Srbije. Razlog zašto je na petom mestu (iza koleginice) je to što se ipak duže zadržao u jednoj od stranaka. Čak 4 meseca.

Gerila će nastaviti da prati Preletačeviće širom Srbije, a već u sledećem nastavku bavićemo se i ostalima sa duge liste onih koji su makar jednom promenili stranački dres.

Comments

comments