DruštvoPolitikaSvet

Priznali Kosovo na latinici…ali nisu na ćirilici!

Slučaj Gvineje Bisao samo je poslednji u nizu primera da su podaci o zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova različiti u Prištini i u Beogradu, ali je prvi put da odgovor na to pitanje zavisi od toga da li ga tražite na ćirilici ili na latinici.

Prema podacima objavljenim na sajtu vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Gvineja Bisao je priznala Kosovo 14. januara 2011. godine i nalazi se na 74. mestu od ukupno 107 zemalja, ali samo ukoliko ste sajt otvorili na latinici.

Ako se na istoj veb-stranici opredelite za ćirilično pismo, otvoriće se spisak na kojem takođe ima 107 zemalja, ali nema Gvineje Bisao. Umesto te zapadnoafričke države broj popunjava, na pretposlednjem mestu, Singapur koga nema na spisku koji se otvara sa latiničnog sajta Kancelarije za KIM.

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, izjavio je u petak u Beogradu da on nije video nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da se ne zna da li je Gvineja Bisao priznala Kosovo, ali da je siguran da, čak i ako je prethodna vlast to možda učinila, sadašnja vlast ne stoji iza toga.

U isto vreme, prištinski mediji objavili su faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova koju je potpisao tadašnji, sada pokojni predsednik države kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments